Kakaóbiztos-botrány: a napokban dönthetnek, lesz-e gyanúsított

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) helyettes államtitkárát is tanúként hallgatta ki a rendőrség a kakaóbiztos számítógépek beszerzése kapcsán indított nyomozásban. Az ügyészség várhatóan a napokban dönt arról, lesz-e gyanúsítottja az ügynek.

Magyar Nemzet
2005. 08. 01. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár egy esztendeje nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya hűtlen kezelés gyanújával az IHM által óvodai számítógépek beszerzésére kiírt, „kakaóbiztos-tenderként” elhíresült pályázattal összefüggésben. Információink szerint Kovács Kálmán (SZDSZ) minisztériumának egyik helyettes államtitkárát is tanúként hallgatták ki a nyomozók. Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa lapunknak elmondta, a nyomozás során beszerezték az összes dokumentumot, amely a pályázat kiírásával és elbírálásával kapcsolatban az IHM-nél keletkezett. Ezenkívül informatikai és számítástechnikai szakértőt, valamint igazságügyi könyvszakértőt is bevontak a büntetőeljárásba; utóbbi a pályáztatás menetének szabályszerűségét vizsgálta. Hruska kiemelte, tucatnyi embert hallgattak ki tanúként, azonban gyanúsítottja egyelőre nincs az ügynek. Hozzátette, az összegyűlt iratokat néhány héttel ezelőtt a Fővárosi Főügyészségre továbbították értékelésre, vagyis az ügyészség véleményétől függ, lesz-e gyanúsított. „A rendőrségnek természetesen van álláspontja a gyanúsítást illetően, de az ügyészségi állásfoglalás előtt erről nem adhatunk tájékoztatást” – fogalmazott az alezredes.

Emlékezetes, a tavalyi „kakaóbiztos” tendert a Haitech Kft. nyerte, ajánlatában 269 darab IBM KidSmart gép szerepelt, darabonként 1,077 millió forintért. A tárcának lehetősége lett volna leállítani a beszerzést, hiszen a nyertes cég a kiírtnál kevesebb gépet ígért, vagyis nem teljesítette a pályázat egyik feltételét. Ráadásul 4-500 ezer forintért ugyanilyen képességű masinákat szerezhettek volna be. Kiderült, a gyártó – rendszerint jótékonysági programban – ingyen terjeszti ezeket a számítógépeket. A botrány kirobbanása után tavaly júliusban tett följelentést a rendőrségen a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért), majd Rogán Antal (Fidesz) tett hasonló tartalmú bejelentést az ügyészségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.