Kuncze a Fidesszel vitázna, Kóka gyorsítaná a privatizációt

Az SZDSZ két hónap múlva mutatja be választási programját – jelentette be Kuncze Gábor (SZDSZ), aki politikai vitanapot kezdeményez Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati, a privatizációval kapcsolatos bejelentéseivel kapcsolatban. Kóka János gazdasági miniszter szerint az állam rossz gazda, s növelni kell a privatizáció ütemét. Rogán Antal (Fidesz) szerint a kormány a köztulajdon teljes kiirtására törekszik.

MNO
2005. 08. 30. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti vitanapot kezdeményez az SZDSZ Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati, a privatizációval kapcsolatos bejelentéseivel kapcsolatban. Kuncze Gábor pártelnök úgy fogalmazott: tisztázni kell, hogy Orbán Viktor piacgazdaságot akar-e Magyarországon, vagy a szocializmust kívánja újra bevezetni pillanatnyi politikai sikerek érdekében.

A szabad demokrata pártelnök az SZDSZ székházában tartott mai sajtótájékoztatóján kijelentette: két hónap múlva bemutatják az SZDSZ választási programját. Mint elhangzott, a program a 2000-ben meghirdetett Korszakváltás programjára épül, és egy kapitalista Magyarországot képzel el. Az SZDSZ szerint az állam és a politika még mindig sok mindenbe akar beleszólni – a szocialista és a konzervatív elképzelésekkel szemben nem arra kell törekedni, hogy egy emberek felett gyámkodó állam működjön – mondta Kuncze Gábor. A liberális elképzelés szerint hosszú távon semmi ésszerű oka nincs annak, hogy az államnak légitársasága, könyvkiadója, vagy vasútja legyen, ezért ezeket az ágazatokat minél hamarabb magánkézbe kell adni.

A tájékoztatón részt vett Kóka János gazdasági miniszter is, a program egyik szerzője. Kijelentette: a magyar gazdaság jó helyzetben van, de növelni kell a privatizáció ütemét. Szerinte a ferihegyi reptéren kívül a MÁV-ot, a Volánt, és a korházakat is magánkézbe kell adni, mert az állam rossz gazda.

Rogán Antal (Fidesz) szerint a kormány a köztulajdon teljes kiirtására törekszik. Az ellenzéki politikus kijelentette: a posta, a vasút, a repülőtér eladása a magán-monopóliumok megerősödését, és így az árak emelkedését eredményezi.

(radio.hu, index.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.