Szabó Csaba: Valótlanságok a Népszabadság cikkeiben

MNO
2005. 08. 12. 9:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság című napilap tegnapi és mai számában vezető hírként foglalkozik a Tokaj Kereskedőház Rt. polgári kormány alatti működésével. Nem meglepő, hogy az írások tendenciózusan, a témát sokadszor felmelegítve próbálják lejáratni az Orbán-kormány tagjait és a Tokaj Kereskedőház Rt. akkori vezetőit – írja Szabó Csaba, a Tokaj Kereskedőház Rt. igazgatóságának volt elnöke sajtóközleményében.

Hozzáteszi: kiemelt téma a Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. és a Tokaj Kereskedőház Rt. kapcsolata, amelynek tényszerű feltárására parlamenti vizsgálóbizottság alakult. A két írás összhangban a parlamenti bizottság kormánypárti tagjainak a sajtóban tett eddigi állításaival, számos valótlanságot tartalmaz.

A Tokaj Kereskedőház Rt. ugyanis semmilyen állami támogatást nem kapott az adófizető magyar állampolgárok pénzéből, így azt egyetlen termelőtől származó szőlő felvásárlására sem fordíthatta. A felvásárlás lebonyolítására két év alatt kapott négymillárd forint az államtól, mint tulajdonostól tőkeemelés formájában került a társaság törzstőkéjébe, így ez az összeg ma is ott szerepel az állam és az adófizetők vagyonaként. Ez csak akkor került volna veszélybe, ha sikerül a jelenlegi kormány terve és áron alul privatizálják a társaságot – áll a közleményben.

Szabó Csaba hangsúlyozza: hamis az a beállítás is, amely a Hegyaljának juttatott állami forrásokat veti össze a más borvidékek támogatásával. Nem igaz továbbá, hogy a cikkekben említett személyek rossz minőségű szőlőt adtak volna le a Tokaj Kereskedőház Rt. felvásárlása keretében, mint ahogy hamis az az állítás is, hogy a felvásárlásból származó terméket csak 900 millió forint, vagy bármilyen más összegű veszteséggel lehetett volna értékesíteni. Tendenciózus és rosszindulatú a Népszabadság cikkének azon beállítása, amely bármely magyar állampolgár törvények által biztosított őstermelői bejelentkezési jogát kétségbe vonja.

Tény viszont, hogy a Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft, mint másik 3628 hegyaljai vállalkozás 2 730 724 forint értékű, megfelelő minőségű szőlőt adott át a Tokaj Kereskedőház Rt részére, két, Magyarországon bejegyzett, törvényesen működő vállalkozás törvényes jogügylete keretében. A két társaság között létrejött ügylet értéke a 2000-es évben a Tokaj Kereskedőház Rt. által végrehajtott felvásárlásra fordított 1,252 milliárd forint 0,218 százalékát képezte – teszi hozzá.

A felvásárlás tényét a lap szerint is a Tokaj Kereskedőház Rt. számviteli nyilvántartása igazolja, ami egyben azt is bizonyítja, hogy nincs szó semmiféle titkos összefonódásról, ahogy azt a kormánypárti politikusok sejtetik – közli Szabó Csaba.

A parlamenti bizottság működése a Tokaj Kereskedőház Rt. részére juttatott 4 milliárd forintos tőkeemelés és a Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-vel való összefonódás feltételezésén alapszik. Ezzel szemben kiderült, hogy a két társaság közti kapcsolat egy, az összes forgalom szempontjából kis értékű felvásárlásban merült ki. A bizottság működése a kormánypárti tagok részéről nyilvánvaló politikai lejárató szándékot szolgál, melynek keretében nem átallanak valótlanságok özönét zúdítani a közvéleményre, csak hogy kicsinyes céljaikat elérhessék – tartalmazza a Tokaj Kereskedőház Rt igazgatóságának volt elnökének közleménye. (OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.