Budapest Airport: hűtlen kezelés miatt indul a nyomozás

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást a Budapest Airport (BA) Rt. ügyében. Ezt Varga Jenő szóvivő, főügyészhelyettes közölte a Magyar Nemzettel. Elmondta: a nyomozással a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályát bízták meg.

Magyar Nemzet
2005. 11. 16. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hűtlen kezelést az követi el, aki a rábízott idegen vagyonnal kötelességszegően gazdálkodik, s vagyoni hátrányt okoz. A különösen jelentős vagyoni hátrány növeli a tett súlyát, akkor is, ha a kár végül kívülálló okból nem következik be. A büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Egyelőre nem tudni, fenyeget-e bárkit is a bírósági felelősségre vonás veszélye. A most elrendelt nyomozást ismeretlen tettes ellen kezdi meg a rendőrség. Az adatok feltárása után derül ki, lehet-e szó gyanúsítottról, gyanúsítottakról az ügyben. A nyomozás alapja az a szerződés, amelyet a Ferihegyi repülőtér közelében lévő, 20 hektáros ecseri terület megvásárlására kötött a repülőteret üzemeltető, állami tulajdonú Budapest Airport Rt. Célja az volt, hogy bővítse az áruszállítás lehetőségeit. A másik szerződő fél egy magáncég, az Airport Cargo Development Kft. A földeket 2003 decemberében 600 millió forintra értékelte a szakértő, egy évvel később pedig már 4,7 milliárd forintra taksálták. A különbség abból adódott, hogy az értékbecslő figyelembe vette, hogy a föld majdan a reptéri fejlesztések helyszíne lesz, noha erről akkor még nem volt döntés. Az ingatlanpanamát sejtető üzlet a környékbeli földtulajdonosok és az ellenzéki pártok fellépése nyomán kirobbanó botrány miatt hiúsult meg.

Az államnak súlyosan előnytelen szerződést a BA Rt. vezetője, Hárskuti János írta alá az ÁPV Rt. korábbi kerethatározata alapján, de végül is a vagyonkezelő tiltakozása ellenére. Az ügylettől csak a pénzügyminiszter fellépésére álltak el a felek. Sajtóhírek szerint Hárskuti magabiztossága mögött befolyásos kormánypárti támogatók álltak. A szerződés előkészítésében részt vett Répászky Miklós ügyvéd, aki Keller László és más politikusok jogi képviselőjeként is eljárt. A Cario cégcsoport részéről pedig közreműködött ifj. Pongrácz Tibor ügyvéd, az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága MDF által delegált tagjának fia. Távolabbi összefüggés, hogy Apró Piroska, a miniszterelnök anyósa korábban a BA Rt. igazgatóságának tagja, majd elnöke volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.