Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kupper: Csaknem kétmillió forintot vett fel jogtalanul Demszky

Jogszerűtlenül váltotta meg Demszky Gábor a szabadságát Kupper András (Fidesz) szerint. A főpolgármester ugyanis arra hivatkozva vett fel 1 millió 800 ezer forintot, hogy lejárt a főpolgármesteri tisztsége. Azonban a jogszabályok szerint a tisztség akkor szűnik meg, ha a megválasztott újat kinevezik a helyére. A politikus szerint ellentmondásos, hogy miközben horvát nyaralójában tölti idejét, nem veszi ki szabadságát a luxusbaloldali főpolgármester.

Kovács Zita
2005. 11. 10. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor vagyonnyilatkozatához csatolt mellékletében az ingatlantulajdon-változtatások 10. pontjában az áll, hogy családi kölcsönt törlesztett hivatali szabadság kötelező pénzbeni megváltásával származó jövedelemből. Egyebek mellett ebből vásárolta a Szanatórium utca 4. szám alatti ingatlant. 2002 végén vette fel a nagyjából 1 millió 800 ezer forintot arra hivatkozva, hogy lejárt a főpolgármesteri tisztsége – mondta Kupper András, a Fidesz–MKDSZ fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzet Online-nak.

A jogszabályok szerint azonban a tisztség csak akkor szűnik meg, ha a megválasztott újat kinevezik a helyére. Ebben az esetben viszont nem következett be csere. Kupper a vonatkozó jogszabályt idézve aláhúzta, hogy bár a budapesti főpolgármesternek társadalmi megbízatása négyévente megszűnik, mégis folyamatosnak tekintendő a foglalkoztatási jogviszonya, amennyiben újraválasztják. Ez így van az alpolgármesterek esetében is, akiket a közgyűlésen választanak meg, hiszen a jogszabály kimondja, hogy ha három hónapon belül valakit újraválasztanak, akkor folyamatos jogviszonyról van szó – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta: Demszky jogszerűtlenül váltotta meg pénzben a szabadságát. Kupper szerint nem lett volna joga felvenni a pénzt, ezért azt vissza kellene fizetnie. Ennek függvényében kimondhatjuk, hogy a főpolgármester vagyonnyilatkozata sem stimmel – közölte.

Kupper András elmondta, a Fővárosi Közgyűlésen ezt korábban már önálló indítványként előterjesztették, de nem voltak hajlandók napirendre venni, így most a Vagyonnyilatkozatot Ellenőrző és Összeférhetetlenségi Bizottság elé terjesztették. Hozzátette, várják, hogy a Közgyűlés szólítsa fel Demszkyt: fizesse vissza a jogosulatlanul felvett összeget.

Súlyosan ellentmond egymásnak, hogy miközben Demszky luxusbaloldali főpolgármesterként a horvát nyaralójában tölti az idejét, nem veszi ki szabadságát, hanem azt jogosulatlanul pénzben megváltja – közölte az MNO-val a fideszes képviselő.

A Fidesz számára érthetetlen minden törvény

Kupper András, a Fidesz–MKDSZ frakcióvezetője mai sajtótájékoztatóján ismételten szándékosan félrevezette a budapesti polgárokat – olvasható a Budapesti Fővárosi Önkormányzat SZDSZ-képviselőcsoport közleményében. Hozzáteszik: a fővárosi politikus téves jogértelmezése szerint Demszky Gábor ki nem vett szabadságát nem lehetett volna pénzben megváltani. Ezzel szemben a Magyar Köztársaság Alkotmánya és a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a polgármesterek ki nem vett szabadságát kötelező kifizetni – véli az SZDSZ. Erről a Belügyminisztérium 2002 augusztusában kiadott hivatalos hírlevele is egyértelműen állást foglalt.

Az SZDSZ fővárosi frakciója azt javasolja a frakcióvezetőnek, hogy a jövőben alaposabban tanulmányozza a jogszabályokat, vagy cserélje le jogi tanácsadóit. A Demszky Gáborra tett korábbi, valótlan kijelentései miatt pedig jogerősen megítélt 500 ezer forint kártérítést fizesse meg a főpolgármesternek – áll a közleményben.

Az SZDSZ szerint az alkotmány és ezzel összhangban a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a polgármester tisztsége és foglalkoztatási jogviszonya a választás napján mindenképpen megszűnik. Függetlenül attól, hogy újraválasztják-e a polgármestert, vagy nem. A törvény értelmében a munkaviszony megszűnése bizonyos kötelezettségeket jelent a munkaadónak. Ez többek között azt is jelenti, hogy a polgármesterek ki nem vett szabadságát, a ciklust követően időarányosan, pénzben meg kell váltani. – A magyar alkotmány és az ide vonatkozó törvény minden magyar polgármesterre, így a települési, kerületi polgármesterekre és a főpolgármesterre is vonatkozik. Az a munkaadó, aki nem így jár el, azaz nem váltja ki pénzben a polgármester ciklusára járó ki nem vett szabadságot, az törvénysértést követ el – tartalmazza a dokumentum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.