Pénzeső a holdudvarnak

A Klubrádió, a Nap-kelte producerének cége, a Magyar ATV és Erdős Ákos egyik érdekeltsége is sok millió forintos támogatást kapott a munkaügyi minisztériumhoz tartozó felnőttképzési intézet közelmúltban lezárult pályázatán.

Magyar Nemzet
2006. 03. 07. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos szünet után ismét milliós támogatásokat osztott szét a baloldali holdudvar cégei között a munkaügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI). A felnőttképzés népszerűsítésére még tavaly év végén kiírt pályázat győztesei között találjuk a Nap-kelte producerének, Gyárfás Tamásnak az érdekeltségébe tartozó St. Plusz Kft.-t, amely több mint 11 millió forintot tehet majd zsebre, a Klubrádiót (2,8 millió forint), a Hit Gyülekezetéhez köthető Magyar ATV-t (20 millió forint), illetve a korábban Gyurcsány Ferenc, jelenleg pedig Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-t (hatmillió forint). Eközben a kormány közeli Népszava a napokban több iskolába is eljuttatta a pályakezdő fiatalok munkahelyi beilleszkedését segítő, Pályakezdés című kiadványát és a hozzá tartozó CD-t, amelyet az NFI tavaly tízmillió forinttal támogatott.

Az NFI felnőttképzési médiapályázataival tavaly számos írásban foglalkoztunk. Miután akkor még nem adtak tájékoztatást arról, hogy kik a tagjai a pályázatok elbírálását végző bizottságoknak, illetve milyen teljesítésekért vehetik föl a horribilis összegeket a baloldalhoz köthető cégek, az adatvédelmi biztoshoz fordultunk. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy az említett információk közérdekűek, ezért ajánlásában arra kérte az intézetet, tegye nyilvánossá ezeket az adatokat. Így kiderült, hogy a „független” bírálóbizottságokban foglal helyet például Kósa Somogyi György, aki Kiss Péter kancelláriaminiszter korábbi média-tanácsadójaként és a baloldal egyik tévéelnökjelöltjeként vált ismertté. A bírálók között találjuk Krausz Pétert, Kiss Péter média-tanácsadóját, továbbá Kiss Ambrust, aki azon kívül, hogy a kancelláriaminiszter tanácsadója, az MSZP foglalkoztatáspolitikai szakértője is. Emlékezetes, Kiss Péter a Medgyessy-kormányban először munkaügyi miniszterként ténykedett, és ebben a minőségében hozta létre 2002-ben az NFI-t.

Korábban megírtuk, hogy az NFI korábbi pályázatain a Gyárfás Tamás-féle St. Plusz összesen 102 millió forintot, a Klubrádió több mint 15 milliót, a Metro újság kiadója 13,5 milliót, a Népszabadság 15 milliót, az Axel Springer érdekeltségei 34 milliót, a Ringier hétmilliót, a Népszavát kiadó Editorial Kft.-hez tartozó Diario Kft. négymillió forintot, míg a Népszava korábbi tulajdonosához, Bleuer Istvánhoz köthető két ESMA-cég 14 millió forintot kaszszírozott. Mester Ákos Telegráf Kft.-jének 16 millió, a Mikroszkóp Színpadnak pedig 12 millió forint jutott. Közvetve a Hit Gyülekezete sem maradt ki a pénzosztásból, hiszen az érdekeltségébe tartozó Magyar ATV és az Új Spirit Kft. mintegy 27 millió forintot kapott. A Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi kampányfőnökeként megismert Bruck Gábor cége, a Sawyer Miller Group 14 millió forinthoz jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.