időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Pénzeső a holdudvarnak

Magyar Nemzet
2006.03.07. 23:03

A Klubrádió, a Nap-kelte producerének cége, a Magyar ATV és Erdős Ákos egyik érdekeltsége is sok millió forintos támogatást kapott a munkaügyi minisztériumhoz tartozó felnőttképzési intézet közelmúltban lezárult pályázatán.

Több hónapos szünet után ismét milliós támogatásokat osztott szét a baloldali holdudvar cégei között a munkaügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI). A felnőttképzés népszerűsítésére még tavaly év végén kiírt pályázat győztesei között találjuk a Nap-kelte producerének, Gyárfás Tamásnak az érdekeltségébe tartozó St. Plusz Kft.-t, amely több mint 11 millió forintot tehet majd zsebre, a Klubrádiót (2,8 millió forint), a Hit Gyülekezetéhez köthető Magyar ATV-t (20 millió forint), illetve a korábban Gyurcsány Ferenc, jelenleg pedig Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-t (hatmillió forint). Eközben a kormány közeli Népszava a napokban több iskolába is eljuttatta a pályakezdő fiatalok munkahelyi beilleszkedését segítő, Pályakezdés című kiadványát és a hozzá tartozó CD-t, amelyet az NFI tavaly tízmillió forinttal támogatott.

Az NFI felnőttképzési médiapályázataival tavaly számos írásban foglalkoztunk. Miután akkor még nem adtak tájékoztatást arról, hogy kik a tagjai a pályázatok elbírálását végző bizottságoknak, illetve milyen teljesítésekért vehetik föl a horribilis összegeket a baloldalhoz köthető cégek, az adatvédelmi biztoshoz fordultunk. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy az említett információk közérdekűek, ezért ajánlásában arra kérte az intézetet, tegye nyilvánossá ezeket az adatokat. Így kiderült, hogy a „független” bírálóbizottságokban foglal helyet például Kósa Somogyi György, aki Kiss Péter kancelláriaminiszter korábbi média-tanácsadójaként és a baloldal egyik tévéelnökjelöltjeként vált ismertté. A bírálók között találjuk Krausz Pétert, Kiss Péter média-tanácsadóját, továbbá Kiss Ambrust, aki azon kívül, hogy a kancelláriaminiszter tanácsadója, az MSZP foglalkoztatáspolitikai szakértője is. Emlékezetes, Kiss Péter a Medgyessy-kormányban először munkaügyi miniszterként ténykedett, és ebben a minőségében hozta létre 2002-ben az NFI-t.

Korábban megírtuk, hogy az NFI korábbi pályázatain a Gyárfás Tamás-féle St. Plusz összesen 102 millió forintot, a Klubrádió több mint 15 milliót, a Metro újság kiadója 13,5 milliót, a Népszabadság 15 milliót, az Axel Springer érdekeltségei 34 milliót, a Ringier hétmilliót, a Népszavát kiadó Editorial Kft.-hez tartozó Diario Kft. négymillió forintot, míg a Népszava korábbi tulajdonosához, Bleuer Istvánhoz köthető két ESMA-cég 14 millió forintot kaszszírozott. Mester Ákos Telegráf Kft.-jének 16 millió, a Mikroszkóp Színpadnak pedig 12 millió forint jutott. Közvetve a Hit Gyülekezete sem maradt ki a pénzosztásból, hiszen az érdekeltségébe tartozó Magyar ATV és az Új Spirit Kft. mintegy 27 millió forintot kapott. A Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi kampányfőnökeként megismert Bruck Gábor cége, a Sawyer Miller Group 14 millió forinthoz jutott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.