időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

A veszélyhelyzet az apadással sem csökkent

MNO
2006.04.26. 14:26

Noha folyóink lassan apadnak és az árvízvédelmi készültséget több helyen mérsékelni lehetett, a Tisza középső és alsó szakaszán és a Körösök mentén egyre több helyen puhulnak fel a töltések, szivárog a víz. A munkálatokban 24 ezren vesznek részt, 7500-an Köröszug térségében. Ha sehol nem szakadnak át a gátak, az árvízkárok akkor is elérhetik az egymilliárd forintot a biztosítók szerint.

Eddig 2639 embert kellett kitelepíteni országszerte az áradások miatt. 2109 embernek a tiszai árvíz miatt kellett elhagynia lakhelyét – tájékoztatott a katasztrófavédelem. A védekezési munkálatokban összesen 24 ezren vesznek részt, 7500-an Köröszug térségében – írja a Magyar Rádió.

Csongrád megyében megszervezték Csanytelek, Felgyő és Tömörkény települések lakosságának teljes, illetve Csongrád város lakóinak részleges kimenekítését – tájékoztatott az Objektív Hírügynökség.

Lassú apadás

Folytatódik a lassú apadás az Alsó-Tiszán, de a vízszint csökkenésének üteme mérséklődhet, sőt az előre jelzett csapadék miatt a tendencia meg is fordulhat.

A Tisza Csongrád megyei szakaszán a vízszint 24 óra alatt 3-5 centimétert csökkent, a Hármas-Körösön az apadás 7-8, a Maroson 5 centiméter volt. A következő hat napban a Tisza vízgyűjtőjében 5-15 mm csapadék hullhat, s ez újabb árhullámok kialakulásához vezethet. A terület árvízvédelmi szakaszain, ahol változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben az árvízi jelenségek – csurgások, átnedvesedések, felpuhulások – erősödtek.

Szolnoknál ma reggel 1001 centimétert mértek, a folyó a tetőzés óta 12 centit apadt, Csongrádnál a Tisza vízállása 1016 centiméter volt (18 centit apadt), Szegednél 998 centiméter (itt 11 centis volt az apadás). A Tisza szatmár-beregi szakaszán viszont már gyorsult az apadás, Vásárosnaménynál az utóbbi 24 órában már 60 centimétert csökkent a folyó vízszintje.

Mérsékelték a készültséget

A kormány tegnap feloldotta a rendkívüli készültséget a Tisza Kisköre–Szolnok közti szakaszán. Meg lehetett szüntetni az elsőfokú készültséget a Berettyó felső szakaszán, a Fekete-Körösön, valamint a Tiszán Záhony és Tiszacsermely között, Tokaj és Tiszavalk közt pedig másodfokúra lehetett mérsékelni a készültséget. Jelenleg összesen 1792 kilométer hosszon védekeznek folyóinkon; rendkívüli fokozat van érvényben 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú
a készültség a jobbparton Tiszakeszi és Szolnok között, a balparton Tokaj és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 451 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 295 kilométer védvonalon, a jobbparton Tokaj és Tiszavalk között, a balparton Tokaj és Tiszakeszi között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Sajó torkolati szakaszán, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Taktán. Elsőfokú a készültség 336 kilométer hosszon, a Tiszán Tiszacsermely és Tokaj között, a Krasznán, a Lónyay főcsatornán alsó szakaszán, a Bodrogon, valamint a Kettős-Körösön.

Egyre több az árvízi jelenség

A vízügyi tájékoztató szerint a Tisza középső és alsó szakaszán és a Körösök töltései mentén egyre több az úgynevezett árvízi jelenség: buzgárok, csurgások, szivárgások, felpuhulások. A felpuhult töltéseken korlátozottan vagy sehogy sem lehet gépjárművel közlekedni, ezért a vízi és légi szállítás döntő jelentőségű – számolt be Reich Gyula szóvivő.

A Köröszugot veszélyeztető négy töltésrepedés jelenleg egyensúlyban van, de a kockázat nem csökkent. Tiszasas, Csépa és Szelevény biztonságát a második védelmi vonalak kiépítése fokozhatja. A három lokalizációs töltés és a völgyzárógát építése egyébként ma befejeződött. A Tiszaug–Tiszasas, illetve Tiszasas–Csépa közti út mentén még folynak a védekezési munkálatok, meg kell védeni ezen kívül Tiszasas mély fekvésű részeit, Szelevény belterületét, Istvánházát és az itt található szeméttelepet. E munkálatok holnapra fejeződnek be. A Hármas-Körösnél Kútrét térségében húszméteres hosszon megroskadt a rézsű, az emberek már dolgoznak a helyreállításon. A fentiekből látható: apadó ágban sem csökken a veszély, illetve csak méteres nagyságrendű apadás után számíthatunk a javulásra.

Érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz

Ha sehol nem szakadnak át a gátak, az árvízkárok akkor is elérhetik az egymilliárd forintot. Ellenkező esetben megbecsülni sem tudják a szakértők a várható biztosítói kifizetéseket. Az Aegon Magyarországhoz a dunai árvízzel kapcsolatban eddig 240 kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege mintegy 50 millió forint. A biztosító felmérése szerint az árvíz leginkább Szobot sújtotta, itt az átlagos kárnagyság 1-1,5 millió forint: 11 ilyen esetet regisztráltak a kárszakértők. Nagymarosnál és Pilisamarótnál 500-600 ezer, a többi településen 100-150 ezer forintos átlagkárral számol a társaság.

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz eddig több mint 100 lakossági és egy-két tucat vállalkozói, ipari-mezőgazdasági bejelentés érkezett. A lakossági károk eddig összesen több mint 50 millió forintot, a vállalkozóiak pedig 250 millió forint tesznek ki.

Az Uniqa Biztosítóhoz eddig összesen 20 dunai árvízzel kapcsolatos kárbejelentés érkezett, 15-20 millió forint értékben. Bejelentés érkezhet még a Tiszával összefüggésben, ennek értékét maximum 10 millió forintra teszi a társaság.

A biztosítók egyébként további bejelentésekkel számolnak, hiszen a károsultak ilyenkor még elsősorban az értékmentéssel, kármegelőzéssel vannak elfoglalva, s csak később tesznek bejelentést – írja a Stop.hu.
Romániában egy idős férfi életét vesztette Dolj megyében a dunai áradások következtében. Kritikus maradt a helyzet Calarasi és Konstanca megyében, ahol két gát átszakadt, és több száz házat fenyeget a medréből kilépett folyam. A Dolj megyei Rast faluban már visszahúzódtak a vizek, az emberek kezdtek visszatérni a hatóságok tiltásai ellenére is. A legtöbben attól félnek, hogy megmaradt javaik tolvajbandák martalékává válik. Romániában eddig tizenötezer embernek kellett elhagynia a házát. Szakértői becslések szerint a dunai árhullám okozta károk értéke mintegy 150 millió euróra rúg. Az árvízkárok főleg a mezőgazdaságban tetemesek – a mintegy nyolcvanezer hektárnyi elárasztott földterületből 48 ezer hektár a hatóságok által elrendelt irányított áradás miatt került víz alá –, de hasonlóképpen jelentős mértékű az infrastruktúrában és a lakóházakban keletkezett kár is – írja a transindex.ro.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.