időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Kevesebbet élnek a magyar orvosok

MNO
2006.04.07. 09:13

Magyarországon az orvosok rövidebb életet élnek, mint az országos átlag – mondta Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint általános az, hogy havonta 5-6 ügyeletet adnak. Ha ezt elszámolnák nekik, jelentősen megnőne a szolgálati idejük.

Ha a túlmunkákat összeadnák, akkor az egészségügyi dolgozóknak 40 év alatt majdnem 65 évnyi munkaviszonyuk lenne –mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban. Hozzátette: a gyógyítók nem akarnak hamarabb nyugdíjba menni, de a túlmunkát teljes egészében elszámoltatnák.

Éger István hangsúlyozta: az ügyben számos bírói ítélet született már; most a Legfelsőbb Bíróság döntésére várnak.

A magyar jogszabályok szerint – az európai uniós előírásokkal ellentétesen – az orvosi túlmunkát nem számolják el teljes munkaidőnek – hangzott el az InfoRádióban.

Emlékezetes: néhány napja Mikola István azt mondta, hogy a választásokig alkalma van még a kormánynak arra, hogy kifizesse az orvosoknak járó 36 milliárd forintnyi megígért, ám elmaradt ügyeleti díjakat, valamint a nővéreknek járó, ugyancsak elmaradt 103 milliárd forintnyi hűségjutalmat. – Amennyiben ezt nem teszi meg Gyurcsány Ferenc kormánya, ezeket a járandóságokat a következő kabinetre hagyja anélkül, hogy tudnánk, hova tűnt az erre szánt pénz – szögezte le a Fidesz politikusa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.