A hazai húsipari vállalkozások számára meghatározó jelentőségű a húsvéti időszak a füstölt áruféleségek iránti kereslettel. A húsos cég számára meghatározó, milyen lesz az idei sonkaszezon, ezért is retteg a hazai húsipar az egyre élesebb importversenytől.
A Népszabadság úgy tudja, Szlovákia húsosai 1-2 millió kiló füstölt árunak szeretnének piacot találni a húsvéti szezonban Magyarországon. A Tesco húszféle füstölt árut tartalmazó húsvéti húsportfóliója „99 százaléka” magyar. Egyetlen áruféleséget, füstölt lapockát hoznak Szlovákiából. A kisebb húsipari vállalkozásokat tömörítő Húscéh sajtókampánnyal készül a húsvétra. A Pick- Délhús-csoport egymillió kiló füstöltáruval jelenik meg a piacon.
Az elmúlt másfél évtizedben az élelmiszer-fogyasztóknak sokat kellett tanulniuk, hiszen Magyarországon a kilencvenes évek elejéig alig tízezer élelmiszer-féleség volt forgalomban. Az uniós csatlakozás idején számuk már 35 ezer volt, míg mára elérte a 40 ezret, vagyis megnégyszereződött az elmúlt 15 évben. Az EU tagállamaiban 80 000-féle élelmiszer van forgalomban, a világkereskedelem pedig 220 ezret ismer.
Az élelmiszer-féleségek számának növekedése az egyik magyarázata annak, miért több az élelmiszer-minőséggel összefüggő probléma évről évre. Az elmúlt években a 25 tagállamot számláló közösségben minden napra két élelmiszer-biztonsági botrány jut. Az elmúlt hetekben az agrártárca szakemberei itthon is megdöbbentő mennyiségű, főként nyerészkedési céllal tárolt, kísérő dokumentum nélküli húsra leltek, s lepleztek le szándékos minőségrontást is. Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára úgy véli: a visszaélések ellen nagyobb szigorra, teljes nyilvánosságra és a szándékosan vétők felfüggesztésére, működési engedélyük visszavonására is szükség lenne.
(Forrás: Népszabadság)

Újabb részletek a kisfiút felrúgó karateedző ügyében