Kitörhet a húsvéti sonkaháború

Miközben a sonkagyártók és kereskedők készülnek az idén is éles árharcot ígérő húsvéti sonkavásárra, az utóbbi időben az állat-egészségügyi szakemberek egyre gyakrabban lepleznek le titkos húsraktárakat. Az összes húsos cég számára meghatározó, milyen lesz az idei sonkaszezon, ezért a hazai húsipar tart az importversenytől.

MNO
2006. 04. 03. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai húsipari vállalkozások számára meghatározó jelentőségű a húsvéti időszak a füstölt áruféleségek iránti kereslettel. A húsos cég számára meghatározó, milyen lesz az idei sonkaszezon, ezért is retteg a hazai húsipar az egyre élesebb importversenytől.

A Népszabadság úgy tudja, Szlovákia húsosai 1-2 millió kiló füstölt árunak szeretnének piacot találni a húsvéti szezonban Magyarországon. A Tesco húszféle füstölt árut tartalmazó húsvéti húsportfóliója „99 százaléka” magyar. Egyetlen áruféleséget, füstölt lapockát hoznak Szlovákiából. A kisebb húsipari vállalkozásokat tömörítő Húscéh sajtókampánnyal készül a húsvétra. A Pick- Délhús-csoport egymillió kiló füstöltáruval jelenik meg a piacon.

Az elmúlt másfél évtizedben az élelmiszer-fogyasztóknak sokat kellett tanulniuk, hiszen Magyarországon a kilencvenes évek elejéig alig tízezer élelmiszer-féleség volt forgalomban. Az uniós csatlakozás idején számuk már 35 ezer volt, míg mára elérte a 40 ezret, vagyis megnégyszereződött az elmúlt 15 évben. Az EU tagállamaiban 80 000-féle élelmiszer van forgalomban, a világkereskedelem pedig 220 ezret ismer.

Az élelmiszer-féleségek számának növekedése az egyik magyarázata annak, miért több az élelmiszer-minőséggel összefüggő probléma évről évre. Az elmúlt években a 25 tagállamot számláló közösségben minden napra két élelmiszer-biztonsági botrány jut. Az elmúlt hetekben az agrártárca szakemberei itthon is megdöbbentő mennyiségű, főként nyerészkedési céllal tárolt, kísérő dokumentum nélküli húsra leltek, s lepleztek le szándékos minőségrontást is. Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára úgy véli: a visszaélések ellen nagyobb szigorra, teljes nyilvánosságra és a szándékosan vétők felfüggesztésére, működési engedélyük visszavonására is szükség lenne.

(Forrás: Népszabadság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.