időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Orbán a vidéki szavazókról: van még egy komoly tartalék

MNO
2006.04.16. 07:44

Hosszabb távon nem lehet, hogy az ország <br/>háromnegyed része kizárja magát az ország sorsát meghatározó közös döntésből &#8211; mondta Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című, felvételről sugárzott, műsorában. A Fidesz elnöke az MDF tagok és szavazók kormányváltást kívánó része mellett a vidéki, falusi szavazókra is számít az országgyűlési választások második <br/>fordulójában.

– Van még egy komoly tartalék (...). Fáj nekem az, ahogy a vidék tespedt és mozdulatlan. Az egyik stratégiai célom egyébként ez volt ebben a kampányban, és ebben kudarcot vallottam (...), hogy a budapesti részvételi arányhoz közelítsük (...) a vidéki részvételi arányt„ – mondta a távirati iroda szerint Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette: míg a fővárosban 74 százalék volt a részvételi arány az első fordulóban, addig ez vidéken 60 százalék. Álláspontja szerint hosszabb távon nem lehet, hogy az ország háromnegyed része kizárja magát az ország sorsát meghatározó közös döntésből. Mint mondta: e passzivitás okát most még nem ismeri.

Orbán Viktor közölte: az MDF tagok, helyi vezetők, szavazók között sokan vannak, akik a kormányváltás érdekében szavaztak a
kisebbik jobboldali pártra, így e körre szintén számít a második fordulóban.

A politikus miniszterelnök-jelöltségéről való lemondásával kapcsolatban azt mondta: két, egyaránt fontos szempontot kellett figyelembe vennie a döntéskor. Ezek a hűség és az áldozat. A Fidesz elnöke úgy vélekedett, a választások első fordulója után derült ki, hogy a Fidesznek van esélye arra, hogy kormányt alakítson, de „csak a demokrata fórummal együtt, önállóan nem”. Ám kiderült az is, hogy az MDF „belőlem nem kér„ – mondta Orbán Viktor, aki szerint most nem érdemes azzal foglalkozni, hogy az MDF miért döntött így, hiszen az idő kevés, most cselekedni kell.

A húsvéti ünnepekre vonatkozó kérdésre, miszerint lesz-e módja belsőséges családi ünneplésre, a korábban rögzített interjúban, a távirati iroda szerint úgy válaszolt: „leszámítva háborút meg árvizet nem tudok elképzelni olyan dolgot, amely a húsvéti ünnepeket megelőzze”. Hozzátette: feleségével elmennek a feltámadási körmenetre. „A sonkát beáztattam, (...) a bárányt bepácoltam és hétfő kora délutánra a húsvéti bárányt meg is sütöm„ – mondta Orbán Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.