150 milliós közbeszerzés hirdetmény nélkül

150 millió forintot kap egy tanulmány elkészítéséért az McKinsey & Company Inc. Hungary az MFB-től. A bank a nyilvános eljárás mellőzését a szolgáltatás rendkívüli sürgősségével indokolta – míg 2003-ban hasonló indokokkal és eljárásssal lett partnere ugyanez a cég az MFB-nek.

MNO
2006. 05. 04. 7:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson kapott megbízást a McKinsey & Company Inc. Hungary a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. szerkezeti átalakításában történő tanácsadásra – írja a Napi Gazdaság. A bank a nyilvános eljárás mellőzését a szolgáltatás rendkívüli sürgősségével indokolta – derül ki az EU online közbeszerzési értesítőjéből.

A McKinsey feladata a vállalkozói banki feladatok kialakítására és a kis- és középvállalkozás-fejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztésére vonatkozó tanulmány elkészítése lesz, amelyért – áfa nélkül – 150 millió forintot kap.

A tanácsadó cég közreműködésére az MFB Magyar Vállalkozások Bankjává történő átalakításában és a pályázati folyamat hatékonyabbá tételében számítunk – mondta a Napi Gazdaságnak Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese. A kormány idén január végén döntött úgy, hogy az MFB-n belül alakuljon ki az az egységes intézményrendszer, amely a vállalkozók számára hitel- és tőkejuttatást, valamint garanciát nyújt. A bank 64 százalékos tulajdonosa lesz a Hitelgarancia Rt.-nek, amelybe két lépcsőben beolvad a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt., a Regionális Fejlesztési Finanszírozási Rt. és a Regionális Fejlesztési Holding Rt. A bankhoz csatolják a regionális fejlesztési társaságokat. Közvetlenül az MFB alá tartozik majd a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a VÁTI Kht., a PROMEI Kht., amelyeket össze is vonnak, s az MVB lesz a gazdája az Informatikai Kockázati Tőkealapkezelő Rt.-nek is.

A sürgős partner

A McKinsey ugyanakkor nemcsak a szervezeti átalakításban vesz részt, hanem az egységes pályázati rendszer kialakításában is, amelynek egyes elemeit már az idén szeretné elindítani az MFB vezetése – mondta Aladics. Az egységes pályáztatási rendszer 2007. január elsejei felállításához már szeptemberben meg kell kezdeni bizonyos fejlesztéseket, amelyek eredményeképpen kialakulhat a kormány által célként kitűzött egyablakos rendszer. A több szakaszban, legkésőbb augusztus 3-áig nyújtott tanácsadó szolgáltatásokkal a McKinsey az összevont intézmény racionalizálásához is hozzájárul – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Az MFB és a McKinsey együttműködése nem új keletű: 2003-ban a bank „nemzetközi szabványoknak megfelelő stratégiai átvilágítását, diagnosztikáját” végezte el a tanácsadó cég. A friss kiíráshoz hasonlóan akkor is hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson választották ki a McKinseyt, igaz, akkor még meghívták az eljárásra a Boston Consulting Group Kft.-t is.

A zártkörű eljárás indoklása akkor is az „előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség” volt: az MFB-ről szóló törvény módosításával az alapító okiratot is rövid határidővel módosítani kellett. Törvénymódosításra most is szükség lesz, erre Aladics szerint az új országgyűlés megalakulását követően, már júniusban–júliusban sor kerülhet.

Napi Gazdaság

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.