Javult az állapota annak a három betegnek, akiket szombat óta kezelnek a fővárosi Péterfy Sándor Kórházban – tájékoztatta az Info Rádiót Zacher Gábor, az intézmény toxikológus főorvosa. Mindhárman túl vannak az életveszélyen.
A betegek olyan házilag készített füstölt sonkát ettek, amely feltehetően nem megfelelő higiéniai körülmények között tároltak, így a hús csont melletti részénél megtelepedtek a baktériumok.
Két beteg állapota jelentősen javult, őket akár a hét végén hazaengedhetik. A harmadik beteget kedd reggel kapcsolták le a lélegeztetőgépről, nála még egyelőre idegrendszeri problémákat okoz a baktériummérgezés. Teljes gyógyulásuk hónapokig, akár fél évig is eltarthat. A baktérium leggyakrabban fertőzött étellel kerül a szervezetbe, de sérülésen keresztül is bejuthat a véráramba.
A hét végi megbetegedésekkel összefüggésben országos ellenőrzést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a húsfeldolgozással foglalkozó kis- és őstermelőknél – közölte az országos tiszti főorvos keddi tájékoztatóján. Bujdosó László azt mondta: hogy a nem megfelelő sózás és a higiéniai körülmények be nem tartása okozhatja a súlyos fertőzést. Hozzátette: egy olyan baktériumról van szó, amely a világ legmérgezőbb toxinját termeli, és kis mennyiségben is halálos lehet az emberre.
(Forrás: InfoRádió, MTV Teletext)
Nem érdemes rutinból vásárolni a jövő évi autópályamatricákat – mutatjuk az újdonságokat















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!