Kulcsár írásban beismerte bűnösségét

Vallomás helyett írásban tett nyilatkozatban ismerte el bűnösségét Kulcsár Attila, a brókerbotrány elsőrendű vádlottja a ma reggel megkezdődött büntetőügy elsőfokú tárgyalásán. A milliárdos sikkasztási ügynek összesen 22 vádlottja van. Kulcsáron kívül a vádlottak döntő többsége úgy nyilatkozott, hogy vallomást akar tenni. A bíróság szerint elsőfokú ítélet jövő évben várható az ügyben. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=351959&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Brókerügy: elkezdődött az év pere</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=352141&rvt=61" target = "_blank">&#8226; Képriportunk</a><br>

MNO
2006. 05. 03. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brókerbotrány néven elhíresült büntetőügy elsőfokú tárgyalása ma reggel kezdődött meg a Fővárosi Bíróság dísztermében. A több mint 70 oldalas vádirat ismertetése mintegy két órát vett igénybe, ezt követően a 22 vádlott személyi adatainak ellenőrzése következett.

A vádiratban többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel. Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és Schönthal Henrik üzletember is.

A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd, amiből 6,3 milliárd forint – hét gyanúsított teljes vagyona, valamint négy cég – van zár alatt. A Kulcsár-perben lesz olyan időszak, amikor naponta tárgyal majd a bíróság, de az ügy méreteit, bonyolultságát ismerve várhatóan csak jövőre születik meg az elsőfokú ítélet.

A vádirat ismertetése után a különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással vádolt Kulcsárt szólították. A fővádlott egyelőre nem tett szóbeli vallomást, de átadott egy nyilatkozatot, amelyben beismerte bűnösségét, s azt írta: szembenéz tetteinek következményeivel, és szégyelli magát. Azt is leírta, hogy korábbi vallomásaiban tudatosan valótlanságot soha nem állított. A vádiratban becsült több mint 8 milliárdos kárt viszont eltúlzottnak ítélte a K&H-ügyben.
Kulcsáron kívül a vádlottak döntő többsége úgy nyilatkozott, hogy vallomást akar tenni.

A bíróság szerint nincs összefüggés a per időpontja és a választások között

Várhatóan több hétig tart a Kulcsár-ügy 22 vádlottjának meghallgatása, ezt követik a szakértők, majd pedig a mintegy 200 tanú; elsőfokú ítélet legkorábban a jövő év első felében várható – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet a szerdai első tárgyalást követően tartottak a Fővárosi Bíróságon.

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője elmondta, hogy a tavaly augusztusban érkezett ügy nyolc hónapon belüli megkezdése ilyen bonyolult esetnél szokatlan, szinte soronkívülinek tekinthető.

Varga Zoltán, a bírói tanács elnökének irányításával már az első tárgyalást megelőzően hónapokon át három bírósági fogalmazó dolgozott az ügyön, hogy a nyomozati anyag ismeretében elkészítsék a tárgyalási menetrendet.

Ez a terv egyébként már az első tárgyaláson felborult, hiszen több vádlott, köztük Kulcsár Attila is, úgy nyilatkozott, hogy a bíróság előtt nem kíván vallomást tenni, így korábbi nyilatkozatait kell majd felolvasni. Az ügy bonyolultságát jelzi az is, hogy már az első tárgyalást megelőzően számos indítvány érkezett a bírósághoz, többek között a vádlottak kényszerintézkedéseit, a bizonyítást, illetve egyes vagyonok zárolását illetően. Hihetetlenül nagy mennyiségű anyagot kell uralnia a bírónak ahhoz, hogy kézben tarthassa a tárgyalást, s majd határozatot hozhasson ebben a rendkívül szerteágazó ügyben – jegyezte meg a kollégiumvezető.

Frech Ágnes hozzátette: talán már a jövő év első felében megszülethet az elsőfokú határozat a Kulcsár-ügyben. Újságírói kérdésre válaszolva a kollégiumvezető hangsúlyozta: semmifajta összefüggés nincs a büntetőper kezdetének időzítése és a választások időpontja között.

(HavariaPress, klubradio.hu, Híradó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.