Indul az élelmiszer-razzia

Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) által összehangoltan a nyári idegenforgalmi, illetve turistaszezonban fokozott ellenőrzéseket végeznek – olvasható a hivatal honlapján. Elsősorban a kiemelten látogatott vendéglátóhelyek és kereskedelmi egységek számíthatnak kontrollra.

MNO
2006. 06. 25. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszer-fertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását. Hozzáteszik, hogy a vendéglátó-ipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.

Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket. Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenőrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el – teszik hozzá. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre.
Ugyancsak kiemelten gyakori ellenőrzés lesz a nagy tömegrendezvényeken, például a Forma–1 vagy a Sziget Fesztivál vendéglátó egységeiben.

Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik az ártájékoztatás, a jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is – áll a közleményben.

A hivatal a kiemelten ellenőrzött termékcsoportok közé sorolja a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentő élelmiszercsoportokat: húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszermaradék-tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.

Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság (állat-egészségügyi hatóság (ÁÉEÁ), közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ), fogyasztóvédelmi hatóság (FVF) és a növény-egészségügyi hatóság (NTSZ) saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Ezen belül sor kerülhet együttes ellenőrzésekre is, de látványos „kommandózás” helyett ezúttal az önállóan végzett ellenőrzések alaposságára, részletességére helyezik a hangsúlyt – áll a közleményben. Hozzáteszik azonban, hogy indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség bevonásával.

(klubradio.hu, Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.