Per indult a Havas-iskola ellen: jogtalan térítési díjak?

Megkezdődött hétfőn az a per, amelynek tárgya, hogy jogosan szedett-e több tízezer forintos térítési díjat a Budapesti Médiaintézet (BMI). Az oktatási ombudsman korábbi állásfoglalása szerint jogtalanul szedett térítési díjat a hallgatóktól, az államilag finanszírozott képzésre járókat ugyanis tandíjmentesség illeti meg.

MNO
2006. 07. 10. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött az a per, amelynek tárgya, hogy jogosan szedett-e több tízezer forintos térítési díjat a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézete. A médiaintézet egyik alapítója Havas Henrik újságíró, műsorvezető.

Az egyetemet perlő diák jogi képviselője szerint a BMI jogtalanul szedett fejlesztési hozzájárulást az államilag finanszírozott alapképzésen tanuló hallgatótól. A már végzett diák – aki 2000 őszétől tanult a BMI-n – ezért kéri a befizetett összeg és kamatai visszafizetését.

Az egyetem álláspontja szerint viszont a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújtott a hallgatónak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepeltek.

Az ügyben korábban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa indított vizsgálatot, mert a BMI három hallgatója sérelmezte, hogy bár államilag finanszírozott alapképzésre jártak, mégis nyolcvanezer forintot kellett félévente befizetniük fejlesztés címén.

Az ombudsmani állásfoglalás szerint az államilag finanszírozott hallgatókat tandíjmentesség illeti meg. Külön pénzt csak akkor lehet kérni, ha a képzés keretein kívüli szolgáltatásról van szó. Az ombudsman azt ajánlotta, hogy az intézet szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, a jogszerűtlenül beszedett pénzt pedig térítse vissza.

Az állásfoglalás nem volt kötelező érvényű. A BMI-n szedett fejlesztési hozzájárulással kapcsolatban azonban 2005 őszén vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, amely megállapította, jogszerűen kértek térítést a hallgatóktól.

origo.hu, MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.