időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Babakötvény: bejött vagy nem jött be?

MNO
2006.08.31. 14:21

Az első félév adatai alapján a több mint 50 ezer idén született gyermek után a szülők ötezer Start-számlát nyitottak saját bankjuknál – mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a babakötvényről szólva csütörtökön Budapesten. Meggyes Tamás esztergomi polgármester, fideszes képviselő reagálásában az MTI-nek azt mondta: a Start számlát nyitók száma egyértelműen mutatja e jó kezdeményezés „totális csődjét".

Az ötezer Start-számla megnyitása egyszerre sok is és kevés is. A tapasztalatok szerint egy újonnan bevezetett szolgáltatás tízszázalékos igénybevételét jónak lehet minősíteni – közölte sajtótájékoztatóján a szocialista politikus, megjegyezve, abból a szempontból kevés ez a szám, hogy van ötvenezer család, amely nem élt ezzel a lehetőséggel.
Varju László rámutatott: erre a számlára állami támogatást lehet kapni a magánszemélyek, az önkormányzatok befizetései után. Példaként említette, hogyha egy család havonta kétezer forintot tesz be, akkor a gyermek 18 éves korábban egymillió forintot meghaladó összeget kap kézhez.
A frakcióvezető-helyettes elmondta: a gyermek születését követően a Magyar Államkincstár automatikusan megnyitja a számlát, amelyről értesítést küld a családnak. A szülőknek ezzel az értesítővel kell elmenniük a bankhoz, hogy megnyissák a Start-számlát – fűzte hozzá.
Mint mondta, a számla megnyitásáról a bank értesíti az államkincstárat, amely nyolc napon belül átutalja a gyermek születése évében járó negyvenezer forintos állami támogatást.
Varju László közölte: a pénz nem vész el akkor sem, ha valaki néhány hónappal később nyitja meg a számlát, ebben az esetben az államkötvény ötéves futamidejű kamatozással együtt kiegészített részét utalják át a Start-számlára.
A kormánypárti képviselő közölte: 2006. január elsejétől nem születik olyan gyermek, akinek nulláról kellene kezdenie az életét.
Meggyes Tamás fideszes képviselő – aki egyben Esztergom polgármestere is – a távirati irodának azt mondta, hogy a kormánynak nagyobb összeget kellene babakötvényre fordítania, s a számlák kezelését is egyszerűbbé és olcsóbbá lehetne tenni.
Rámutatott: a mostani összeg dupláját kaphatnák meg a szülők akkor, ha a babakötvényhez kapcsolódó Start-számlák vezetésére a kormány olcsóbb technikát választana. Az esztergomi polgármester szerint a babakötvény-számlákat nem külön-külön, hanem egy közös számlán kellene vezetni, s ezen az egy számlán belül lehetne évenként jóváírni a gyermekenként járó összeget.
A politikus emlékeztetett arra, hogy Esztergom városában van hasonló kezdeményezés, ahol nem külön-külön, hanem egy számlán tartják nyilván a gyermekeknek járó összeget. Ez jóval olcsóbb és egyszerűbb a szülőknek – tette hozzá.
Meggyes Tamás személyes véleményeként elmondta: ahhoz, hogy több gyerek szülessen, hasonló nagyságrendű anyagi háttérre lenne szükség, mint amely a nyugdíjrendszer működését biztosítja. Továbbá családi adózásra lenne szükség – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.