időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Érdekegyeztetést követelnek a munkavállalók

Bákonyi Ádám
2006.08.22. 14:32

Aggasztó, hogy a kormány teljesen háttérbe szorítja az érdekegyeztetés törvényes intézményrendszerét, tárgyalások helyett legfeljebb tájékoztatás van, egyes ügyekben még az sem, csak híresztelések – áll a közszféra munkavállalóit képviselő SZEF-ÉSZT Unió közleményben.

A szervezet azonnali tárgyalásokat követel a közszolgálati illetménytáblák megszüntetését célzó kormányzati szándékról.

Az Unió szerint nem igaz a kormány érvelése, hogy a jelenlegi illetményrendszer az egyenlősdit szolgálja, és nem ad lehetőséget az egyéni teljesítmények elismerésére. Az illetménytábla ugyanis csak bérminimumokat határoz meg, aminél tehát lehet többet adni.

Gyurcsány Ferenc a konvergenciaprogramról szóló informális találkozóra várja holnap az országos szakszervezeti konföderációk vezetőit. A kormányfő ezzel folytatja sajátos gyakorlatát, miszerint fontos kérdésekben az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) nyilvános ülése előtt beszél a szociális partnerekkel. – Az eddig tapasztaltak alapján protokolláris találkozó várható, ahol a miniszterelnök érdemi egyezetés nélkül nyilatkoztatja ki elképzeléseit – mondta az MNO-nak Palkovics Imre. A munkavállalói oldal soros elnöke emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc korábbi ígérete szerint a szociális partnereknek agusztus 15-ig kellett volna megkapniuk a program terveztét, hogy testületeikkel, valamint az OÉT szakbizottságaiban véleményezhessék, kiegészíthessék azt. Erre így sem lett volna sok idő, hiszen a véglegesített dokumentumot szeptember 1-jén kell benyújtani Brüsszelnek, ám a kormány csak ma délután küldte meg az érdekvédőknek a tervezetet, és csak agusztus 28-ára hívja az OÉT-et. Palkovics Imre arra számít, hogy a találkozón hallottak után az érdekvédők „kiszédelegnek” majd a teremből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.