időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fidesz: Titkos vizsgálat folyik a tragédia ügyében

MNO
2006.08.25. 08:52

Meglepődve értesülhettek az emberek arról, hogy a kormány ismét folytat valamilyen vizsgálatot az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban, miután két napja bejelentették, hogy a vizsgálatot lezárták. Azóta kiderült, a szakmai felelősséget tévesen állapították meg mindhárom érintett esetében. A politikai felelősséget nem is vizsgálták – áll a Fidesz közleményében.

A párt a dokumentumban leszögezi: Danks Emese kormányszóvivő a köztársasági elnök tegnapi – aggályait kifejező – nyilatkozatára válaszul azt mondta, hogy az államfő a vizsgálat végleges eredményéről fog tájékoztatást kapni. A híradás szerint a vizsgálat még nem zárult le, sőt még néhány hétig eltart.
Mindezek alapján a kormánynak azonnal választ kell adnia a következő kérdésekre:
-Miért állították, hogy lezárult a vizsgálat, ha közben mégis folyik? Vagy új vizsgálatot indítottak?
-Szakmai vagy politikai felelősséget vizsgál a folyamatban lévő eljárás?
-Ki és milyen szervek bevonásával folytatja a vizsgálatot? -Miért tartják mindezt titokban?
-Mikor kapnak tájékoztatást az újabb vizsgálatról az emberek?
-Várhatjuk-e ettől vizsgálattól, hogy végre megnevezi a – jogszabályokban egyébként pontosan kijelölt – politikai felelőseit is az állami ünnepen történt, 5 halálos áldozatot követelt tragédiának? – olvasható a Fidesz által kiadott közleményben, amelyet Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője írt alá.

Danks Emese kormányszóvivő a Fidesz felvetésére úgy fogalmazott: „szó sincs titkos vizsgálatról, hiszen a miniszter tájékoztatta a sajtót, hogy egyes személyek ellen még vizsgálódnak”.

Persányi Miklós szakminiszter további vizsgálatot kezdeményezett Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője ellen annak megállapítására, hogy mindent megtett-e azért, hogy működjenek a szükséges információs rendszerek és csatornák. Lamperth Mónika szakminiszter pedig azt szeretné kideríteni, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Tatár Attila, valamint helyettese, Muhoray Árpád „mindent megtettek-e a zökkenőmentes működés érdekében.”

Az augusztus 20-i események kapcsán zajló vizsgálat akkor lesz végleges, ha a személyek ellen folyó vizsgálatok is lezárultak – mondta Danks Emese.

(MTI, hirtv.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.