időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hétéves csúcson a kávé ára

MNO
2006.08.23. 09:44

Hétéves csúcsra emelkedett tegnap a kávé ára, miután a londoni Euronext.liffe árutőzsde közölte, hogy a határidős ügyletei fedezetéül szolgáló robustakészlet 16 százaléka, 15 450 tonna áru átnedvesedett trieszti raktáraiban – írja a Napi Gazdaság.

A novemberi szállítású robusta ára a hír nyomán 3,3 százalékkal, tonnánként 1586 dollárra emelkedett az Euronext.liffe határidős kereskedésében. Az év eleje óta összesen 32 százalékkal nőtt a főleg az instant kávéknál használatos robusta ára, elsősorban azért, mert a fajta globális termelésének egyharmadát adó Vietnamban az aszály miatt kisebb lett a termés. Emellett egyes piaci szereplők a további áremelkedésre spekulálva játszanak a meglévő készletekkel.

A kávé árát befolyásolhatja még, hogy a tanzániai kávéhivatal bejelentése szerint a szárazság miatt az ország exportja 9,6 százalékkal csökkent az elmúlt szezonban, a világ kávéellátásának 4,5 százalékát adó India pedig valószínűleg a következő évben szállít kevesebb árut a piacra, mert heves esőzések és betegségek károsították a termést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.