időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Molnár Lajos: Indokolt az ingyenes gyógyszer megszüntetése

MNO
2006.08.23. 06:36

Az egészségügyi miniszter szerint indokolt és hatékony lépés lenne, ha bevezetnék, hogy a jelenleg ingyenes gyógyszerekért a jövőben minimális térítési díjat kelljen fizetni. Az átalakítás hosszú távon garantálhatja a kiszámíthatóságot – mondta Molnár Lajos hangsúlyozva: racionális rendszerre van szükség.

Az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást, amelynek mértéke óriási Magyarországon -– mondta Molnár Lajos az MTV reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy az egészségügy átalakítási javaslatait tartalmazó Zöld könyv alapján, a társadalmi vitát követően, augusztus 31-ig döntés születik a gyógyszertámogatások átalakításáról is.

Az átalakítás hosszú távon garantálhatja a kiszámíthatóságot – mondta az egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy racionális rendszerre van szükség, olyanra, amely a hatékonyabb gyógyszereket támogatja.

Molnár Lajos közölte, hogy augusztus 31-re lesz döntés a biztosításfelügyelet létrehozásáról. Ennek elsődleges célja, hogy az a mintegy félmillió ember, akik jelenleg nem fizetnek tb-járulékot, a jövőben ezt ne tehessék meg. Lényegesnek nevezte, hogy a felügyelet ellenőrzi majd, mire használják a befizetett járulékösszeget.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy augusztus végéig a kórházi struktúra átalakításával összefüggésben döntenek arról, miként változtassák meg és tegyék hatékonyabbá a jelenlegi területi arányokat.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.