Az EDDSZ hűtlen kezelés és csalás miatt feljelentést tett a hatvani képviselő-testület ellen

Feljelentést tett az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke a hatvani képviselő-testület ellen hűtlen kezelés és csalás miatt.

MNO
2006. 09. 12. 17:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezet elnöke elmondta, hogy az Albert Schweitzer Kórház működtetési jogáról pályázati kiírás nélkül döntött a testület zárt ülésen. Ezenkívül Érsek Zsolt hatvani polgármestert nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt külön is feljelentette a szakszervezeti vezető.

Augusztus végén döntött Hatvan városa arról, hogy magánkézbe adja az Albert Schweitzer Kórház működtetési jogát.
Eszerint a 375 ágyas, 600 embert foglalkoztató városi kórház működtetési jogát a HospInvest Zrt.-nek adja át a város.

Ellenzéki politikusok, érdekvédelmi szervezetek és a kórház dolgozói közül is többen ellenezték az elképzelést, amelyet a képviselő-testület háromórás vita után, kilenc igen, három nem és három tartózkodás mellett elfogadott.

A feljelentés szerint a hatvani kórház ingatlanegyüttese korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát képezi közvagyonként a város önkormányzatának, valamint ugyanilyen közvagyon az intézmény berendezései és felszerelési tárgyai. A vagyon kezelésére, hasznosítására a vonatkozó gazdálkodási jogszabályokat megkerülve vagy éppen szándékosan megsértve szenvedett el az önkormányzat, Hatvan városa pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt – olvasható a feljelentésben.

Szintén feljelentést tett még hétfőn az EDDSZ-elnök a székesfehérvári rendőrkapitányságon a Fejér megyei közgyűlés ellen, mert állítása szerint törvénysértések sorozatával írta ki a Szent György Kórház működtetési pályázatát.

Az írásos beadvány kitért többek között Fejér megye vagyonrendeletére, mellyel ellentétes a közbeszerzési eljárás. Így nem történt ingatlanérték-becslés, valamint nem történt meg az eszköz és az ingóság bruttó és nettó tételes kimutatás sem, mely az önkormányzat saját rendelete szerint ilyen esetben kötelező.

A létszámmegtartás pályázati feltételként történő rögzítése helyett a kiírás szerint az ajánlattevőnek elegendő 75 százalékos foglalkoztatást vállalnia, azt is csak három éven keresztül. Fontos eltérés még, hogy a vagyon használati jogának térítésmentes átengedésére húszéves időtartamra van lehetőség, míg a pályázat 25 éves időtartamot enged.

A beadvány szerint szintén nem került sor a települési önkormányzatokkal való egyeztetésre, mely az önkormányzati törvény szerint a körzeti szintű ellátás „piacosításánál” kötelező lett volna.

Az EDDSZ elnöke azért kéri a soron kívüli nyomozás elrendelését mind a hatvani, mind a székesfehérvári esetben, mert szerinte az elkövető személy vagy személyek társtettesként a rájuk bízott közvagyont kötelességszegően kezelték, illetve törvénytelenül rendelkeztek róla, mely döntésükkel az önkormányzatnak, így a tulajdonos megyéknek különösen nagy értékű vagyoni hátrányt okoztak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.