időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Kóstolgatja a Google a YouTube-ot

MNO
2006.10.10. 06:30

A Google tárgyalásokba kezdett a YouTube-bal a világ legnépszerűbb videomegosztó portáljának megvásárlásáról - adta hírül a Wall Street Journal.

A lap szombati számában közölt részletes elemzést a lehetséges felvásárlásról, és információi szerint 1,6 millárd dollár lenne a vételár, vagyis nagyságrendekkel több, mint amit a Google eddig sikeres webes szolgáltatások megszerzésére költött. Igaz, ezért a pénzért a webkeresőből kinőtt netes óriáscég a videomegosztó-piac körülbelül felét zsebelhetné be.

Bár egyik résztvevő fél sem erősített meg semmit, a Wall Street Journal értesülései szerint a tárgyalások érzékeny szakaszba jutottak, így egyáltalán nem biztos, hogy az üzlet létrejön. A YouTube felvásárlásával kapcsolatban már korábban is kaptak lábra találgatások, az oldal alapítói azonban cáfolták ezeket. A videomegosztó szájt, amelyet 2005-ben hozott létre a PayPal három volt alkalmazottja, az egyik legnépszerűbb internetes oldallá nőtte ki magát.

Napjainkban a YouTube-on több mint százmillió videoklipet tekintenek meg a felhasználók naponta, és körülbelül húszmillió látogatója van minden hónapban. Az oldal jövőjét viszont sokan megkérdőjelezik, mivel bárki bármit feltölthet rá, így az ott lévő videók legtöbbje engedély nélkül felmásolt, jogvédett anyag. Ugyan-ez a szabadság vezetett a szájt népszerűségéhez, egyes elemzők szerint ez okozhatja vesztét is, ha a szerzői jogvédők fellépnek ellene.

Ugyancsak hétfőn a New York Times online kiadása írta meg, hogy tudomásuk szerint a tárgyaló felek már meg is állapodtak egymással, és a részletek tisztázását követően még aznap bejelentést tesznek. A hír hatására a Google részvényei 2,2 százalékkal, 429,87 dollárra nőttek.


radio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.