időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Lendvai Ildikó intézkedett – pozícióharc Heves megyében

Magyar Nemzet
2006.10.16. 06:24

Ma délelőtt alakulna meg Heves megye önkormányzata az egri megyeházán, de a választások óta sincs egyezség az elnök és a tisztségviselők személyét illetően. A Fidesz és szövetségesei, valamint a szocialisták egyaránt 20-20 mandátumhoz jutottak, ám a patthelyzet miatt úgy tűnik, Heves megyének az elkövetkező hetekben nem lesz működőképes közgyűlése.

Sós Tamás, a megyegyűlés eddigi MSZP-s elnöke mereven ragaszkodik nyolc évvel ezelőtt megszerzett hatalmához, semmilyen kompromisszumkészséget nem mutatott az egyeztető tárgyalások során. Arra sincs tekintettel, hogy Heves megye 120 települése közül 74-ben a Fidesz és szövetségesei 940-nel több szavazatot szereztek, s a jobboldali pártokat mindössze hajszál választotta el 21-19-es mandátumtöbbségtől a közgyűlésben.

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője a hét végén Egerben járt, s úgy fogalmazott: a szocialistákat illeti meg az elnöki és alelnöki pozíció, mert míg a jobboldal közös jelölteket állított, addig a kormánypártiak önálló listán mérettették meg magukat.

Sós Tamást nem tudtuk elérni, a Fidesz elnökjelöltje, Herman István pedig közölte: úgy érzi magát, mintha visszaszaladt volna az időben, a nyolcvanas évek elejére. Az MSZP görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, holott az előző ciklusban megszerzett háromnegyedes többségük kevesebb, mint a felére apadt Hevesben. A jobboldali politikus szerint éppen az a Sós Tamás próbál ismét elnöki pozíciót szerezni, aki a parlamenti szavazáskor a megyék meggyengítése mellett kardoskodott. Herman leszögezte: a megyei önkormányzati listás szavazatok számarányainak ismeretében nem engedhetnek a szocialisták nyomásának még akkor sem, ha a mai alakuló ülés kudarccal zárul. Talán egyetlen megoldás marad – tette hozzá –, a megyei önkormányzati listás szavazás megismétlése Hevesben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.