Még több pénz Gyurcsány Ferenc volt üzletfelének, Erdős Ákoséknak

További 110 millió forintos megbízáshoz jut a Gyurcsány Ferenc volt üzletfelének, Erdős Ákosnak az érdekeltségébe tartozó Állami Nyomda, miután az egészségbiztosító a vényhiány elkerülésére hivatkozva módosította a magáncéggel tavaly megkötött, EU-konform vények gyártására vonatkozó szerződést.

Magyar Nemzet
2006. 10. 17. 2:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a napokban módosította az eredetileg 355 millió forintos keretöszszegről szóló szerződést – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Így az Erdős Ákos-féle Állami Nyomda Nyrt. 2005 és 2007 között most már mintegy 465 millió forinttal gazdagodhat a vénytendernek köszönhetően.

A módosításra a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a vényigénylést az orvosok jelentős része júliusra, augusztusra vagy még későbbre időzítette, így „hirtelen olyan nagy tömegű orvosivény-igény keletkezett, amit a prognosztizált és szerződésben rögzített mennyiséggel nem lehet kielégíteni”. Hogy a vényellátás folyamatos legyen – folytatódik a magyarázat –, az OEP új közbeszerzési eljárást ír ki, de addig is a vényhiány elkerülése érdekében módosítják a szerződést. Hozzátették: a hirtelen megugró vényigénylés egy „előre nem látható” körülménynek tekinthető.

Ezzel szemben a vényellátást 2005 előtt csaknem tíz esztendeig zavartalanul biztosító Szenzor Számítóközpont Kft. vezetője lapunknak elmondta: már 2004-ben mindenki előtt ismert volt az az egészségügyi minisztériumi rendelet, amely idén augusztus 1-jétől írta elő kötelezően az EU-konform vények használatát. Ezért Eőry Örs szerint számítani lehetett arra, hogy a határidő lejártakor megugrik a kereslet az új receptek iránt. Ugyanakkor a cégvezető különösnek tartja, hogy másfél évvel a szerződéskötés után elfogyott a két évre tervezett 422 millió darab vény, miközben eddig a hazai vényigény évente 180-190 millió darab körül mozgott.
Érdekesség, hogy 2004-ben az OEP az első vénytenderről éppen azzal az indoklással zárta ki a Szenzor Számítóközpont Kft.-t, hogy az általa kért összeg néhány millió forinttal meghaladja a keretet. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság idén jogerősen megállapította, hogy az OEP jogsértő módon minősítette érvénytelennek a Szenzor ajánlatát. Emiatt korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta az egészségbiztosítót.

Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy a jogsértés ellenére kiírt második pályázaton az Állami Nyomdát hirdették ki győztesnek. Hiába volt ötvenmillió forinttal olcsóbb a Szenzor ajánlata, az OEP ismételten érvénytelennek minősítette azt, és Erdős Ákos érdekeltségével kötött szerződést. A Szenzor a második vénytender jogsértései miatt is bírósághoz fordult, de a bíróság még nem hozott ítéletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.