Szavazatot vásárolt az MSZP?

Számos szikszói embernek fizetett személyesen Füzesséri József szocialista polgármesterjelölt vagy megbízottja azért, hogy rá adják le a szavazataikat. Minderről a „megvásárolt” választópolgárok egy része tanúvallomást tett, emellett egy hangfelvétel is ezt támasztja alá. Az MSZP-s jelölt a felvétel szerint ráadásul a Lamperth Mónika önkormányzati minisztertől kapott 10,5 millió forinttal kecsegtette a támogatóit. Az abaúji kisvárosban mindössze 15 szavazattal nyert a szocialista politikus fideszes ellenfelével szemben.

Magyar Nemzet
2006. 10. 13. 5:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Füzesséri József szikszói szocialista polgármesterjelöltet az önkormányzati választás után közvetlenül Bancsók Judit helyi cigány kisebbségi képviselő, a Roma Polgárjogi Mozgalom tagja „húzta csőbe” azzal, hogy egy bizalmas beszélgetésen szemére vetette: többeknek tíz-, a szervezőknek ötvenezer forintos tételeket fizetett ki, hogy rá adják a voksukat. A beszélgetésről készült hangfelvétel tanúsága szerint a csel sikeres volt, Füzesséri elismerte, hogy különféle célokra pénzt osztogatott, majd Bancsóknak is ajánlatot tett. Az ügyben panaszt tettek a helyi választási bizottságnál is, Bancsók más meghallgatott tanúhoz hasonlóan a bizottság előtt kijelentette: „Őszintén mondom, hogy a cigánysoron majdnem minden ember kapott pénzt. Emil (a polgármester megbízottja – a szerk.) osztotta a pénzt azoknak, akik a másik szavazókörbe mentek, ő volt a felelős. Ezért mondta, hogy Emilt kiküldi a helyszínre. Tízezer forintot kellett adni az embereknek, akik Füzessérire szavaztak.”

Bancsók emellett kifejti, hogy voltak, akik személyesen Füzesséri Józseftől jutottak hozzá a fizetségükhöz, több személynek pénzt ígért a polgármesterjelölt arra az esetre is, ha eredménnyel ér véget a választás.

Bancsók Judit és Füzesséri József – a Magyar Nemzet birtokába került hanganyag szerint – a bizalmas megbeszélésen azon vitatkozott, hogy miért nem kapott mindenki pénzt a jelölttől. A szocialista politikus erre azt mondta: „Én azt gondolom, hogy ha mindenkinek adtunk volna tízezer forintot, akkor S. Emil benne lenne a képviselő-testületben.” Amikor Bancsók Judit húszezer forintot kért Füzesséritől, a következő párbeszéd hangzott el: Füzesséri: „És mennyi pénz kell?”
Bancsók: „A válasz: húszezer forint.” Majd erre Füzesséri úgy reagált: „Ha megvan a végeredmény, akkor adok neked, addig már nem. Amikor az óvás megtörtént, meg a cirkusz elmúlt, rögtön, akkor odaadom a pénzt. Nehogy azt mondják, hogy azért, mert bármit, tehát nem akarok megvenni senkit. (…) Tehát én most már betartom a szabályokat.” Füzesséri azt is kijelenti a hangfelvétel szerint, hogy az egyik személy, akire megharagudott, „majd még azt is visszaadja, amit eddig adtam”.

A polgármesterjelölt szájából elhangzik az is: „Ezt a választást meg kellett nyerni, akár törvénytelen áron is.” Füzesséri végül Bancsók Judit tudtára adta: „Okosak legyetek! Én azt mondom, ha okosak az emberek, én nagyon sok mindent fogok hozni a városnak. Tegnap kaptam 10,5 millió forintot Lamperth Mónikától.”

A szikszói választási bizottság első fokon megállapította a csalást, a másodfokú megyei területi választási bizottság azonban megváltoztatta a döntést. Így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság mondja majd ki, hogy meg kell-e ismételni a választást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.