időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Valószínűleg lesz népszavazás a Tubesről

MNO
2006.10.21. 09:49

Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, sikerül összegyűjteni a kellő számú aláírást a Tubesre tervezett katonai lokátorral kapcsolatos helyi népszavazás kiírásához – közölte a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője.

Az íveket három hét alatt 11.800 állampolgár látta el kézjegyével, így minden esély megvan arra, hogy az október 27-i határidőig meglesz a 12.709 aláírás – mondta Vicze Csilla. Hozzátette: a gyűjtést nem csak standoknál, hanem úgynevezett piramisszerű ívterjesztés módszerével is végzik, így vannak olyan kézről kézre járó ívek, amelyeket becsléseik szerint további 10 ezer támogató írt alá.

Peták Péter, az Istenkúti Közösségért Egyesület (IKE) társelnöke elmondta, a közeljövőben szeretnék felvenni a kapcsolatot a Pécsi Tudományegyetemen működő Védelmi Kutatások Központjával annak érdekében, hogy a radar telepítéséről független szakértői vélemények készüljenek. A civil vezető aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a napokban munkagépek jelentek meg a Tubesen, holott mindenki úgy tudja: még nem született döntés a NATO-lokátor végleges helyszínéről, és a Tubesen való építkezéshez nincsenek meg a szükséges engedélyek.

A radarellenes IKE szeptember 4-én jelentette be: aláírásgyűjtésbe kezd, hogy elérje helyi népszavazás kiírását a Tubesre tervezett NATO-lokátor telepítésével kapcsolatban. Kezdeményezésükhöz azóta a CMM, a pécsi közgyűlésbe három tagot delegáló és a Fideszt támogató Összefogás Pécsért Egyesület is csatlakozott. Az akciót a helyi MSZP és SZDSZ vezetése is támogatásáról biztosította.

(hirado.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.