időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Az Alkotmánybíróság ismét döntött a Gyurcsány-csomagról

MNO
2006.12.12. 16:50

Alkotmányos a cégtelefon magáncélú adóztatásának szabályozása – közölte az Alkotmánybíróság. A testület megsemmisítette a munka törvénykönyvének a szabadság kiadására vonatkozó módosítását, valamint a közalkalmazotti törvénynek az egészségügyben való végrehajtásáról szóló kormányrendelet több részét.

Elutasította az Alkotmánybíróság a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseit kifogásoló indítványt. A ma elfogadott határozat szerint alkotmányos a személyi jövedelemadóról szóló törvénynek azok a rendelkezései, amelyek alapján 2006. szeptember 1-jétől természetbeni juttatásként adókötelessé vált a cégtelefonok és munkahelyi telefonok magáncélú használata során a magánszemélyek által megszerzett bevétel – tájékoztatott Sereg András.

A jogszabály alapján adóköteles bevételnek minősül a céget terhelő kiadásból a magáncélú használat értékének a magánszemély által meg nem térített része. Tételes elkülönítés hiányában a társaságot a telefonszolgáltatással összefüggésben terhelő kiadás 20 százaléka számít adóköteles bevételnek.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Munka törvénykönyve egyik rendelkezését, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény egészségügyi ágazatban történő végrehajtásáról szóló kormányrendelet több paragrafusát – közölte a sajtófőnök. Sereg András közleményében azt írja: az Ab alkotmányellenesnek minősítette a Munka törvénykönyvének azt a rendelkezését, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató a szabadságot az esedékesség évét követően, kivételesen fontos gazdasági érdek esetén legkésőbb a tárgyévet követő év június 30-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén a tárgyévet követő év december 31-ig adja ki.

A testület álláspontja szerint a rendszeres fizetett szabadsághoz való alkotmányos alapjogot önmagában a kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozással, valamint a korlátozás érdemi feltételeit nem tartalmazó szabályozással nem korlátozhatja a törvényhozó. Ezért az Ab a Munka törvénykönyve vizsgált rendelkezését megsemmisítette. A rendelkezést nem a határozat kihirdetése napjával, hanem – a jogbiztonság érdekében – 2007. március 31-i hatállyal semmisítették meg.

Az Ab ugyancsak alkotmányellenesnek nyilvánította a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény egészségügyi ágazatban történő végrehajtásáról szóló kormányrendelet több paragrafusát, ezért azokat megsemmisítette – olvasható a közleményben. A testület álláspontja szerint a megsemmisített rendelkezések a pihenéshez és szabadidőhöz való alapvető jogot a törvényben meghatározott ügyeleti időkeretet meghaladó módon rendeleti úton korlátozták. A rendeleti szintű szabályozási mód sérti az alaptörvényt. Az Ab a kormányrendelet rendelkezéseinek megsemmisítésénél azt vette figyelembe, hogy a rendelkezések azonnali megsemmisítése jogbizonytalanságot okozna, ezért a megsemmisítés időpontját 2007. június 30. napjában határozta meg, hogy a jogalkotónak elegendő idő álljon rendelkezésére az alkotmányos szabályozás kialakításához.

Az Alkotmánybíróság mindemellett elutasított két, szintén munkával kapcsolatos szabályozást támadó indítványt. Az egyik alkotmányellenesnek tartotta azokat a rendelkezéseket, amelyek a kamarai tagságra nem jogosult építész technikusok tekintetében külön regisztrációt írnak elő, továbbá névjegyzékbe vételüket, jogosultságuk megállapítását és megvonását, szakmai felügyeletüket kamarai hatáskörbe utalja.

Az alkotmánybírák nem találták megalapozottnak azt az indítványt sem, amely a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény egyik rendelkezését támadta. Az érintett szabály szerint a hivatásos állomány tagját évi 150 óráig terjedő túlszolgálatért szabadidő és nem díjazás illeti meg.

Az Alkotmánybíróság nyolcadik alkalommal határozott az úgynevezett Gyurcsány-csomagot támadó beadványokról. Sereg András szóvivő elmondta, hogy még huszonnégy határozattervezeten dolgoznak az alkotmánybírák.
(privatbankar.hu, MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.