időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Bácskai-ügy: Kulcsár nem tett vallomást

MNO
2007.03.23. 11:51

Kulcsár Attila nem tett vallomást pénteken Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjének hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult büntetőperében a Fővárosi Ítélőtáblán. Kulcsár arra hivatkozott, hogyha a váddal kapcsolatosan nyilatkozik, akkor önmagát is bűncselekménnyel vádolja. <br/><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403053&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Jogerős ítélet várható Bácskai János büntetőperében </a><br>

A táblabíróság végzésében nem értett egyet Kulcsárral és kimondta: Kulcsár Attila nem tagadhatja meg a vallomástételt, de azokra a kérdésekre, amelyekre válaszolva önmagát terhelné bűncselekménnyel, nem kell válaszolnia. A döntés ellen a tanú fellebbezett, így azt a Legfelsőbb Bíróság bírálja el és csak ezt követően folytatódhat Bácskai János már megismételt eljárása.

Bácskai János perét már másodszor tárgyalja a Fővárosi Ítélőtábla. A pert elsőként a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa tárgyalta, amely kimondta a vádlott bűnösségét, de 2004 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárást a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa folytatta le és 2006 februárjában nem jogerősen egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost, valamint mellékbüntetésként döntött a vádlott lefokozásáról.

A pert másodfokon októberben kezdte el tárgyalni a Fővárosi Ítélőtábla, ám a tárgyaláson a tanúként megidézett Kulcsár Attila nem jelent meg, ezért azt elnapolták. Kulcsárra ekkor kétszázezer forint pénzbírságot szabott ki az Ítélőtábla, ám ezt végül nem kellett befizetnie. Zámbó Gyula, Kulcsár Attila védője pénteken az MTI-nek azt mondta: védence beteg volt és ezt igazolta is. Az októberben megkezdett másodfokú eljárás mégsem folytatódott pénteken, mert az ügyben eljáró háromtagú bírói tanács összetételében változás történt, így újrakezdték a másodfokú eljárást a Csongrád Megyei Bíróság ítéletének ismertetésével.

E szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 júniusában vizsgálatot folytatott a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban a K and H Equities Rt.-nél. A brókercégnél különféle szabálytalanságokra utaló adatok merültek fel, ezért a felügyelet átfogó ellenőrzés indításáról döntött. Erről Kulcsár Attila tudomást szerzett, s mivel attól tartott, a vizsgálat felfedi illegális tranzakcióit, megkereste Bácskai Jánost. A brókercég befektetési üzletágának vezetője több alkalommal telefonon beszélt és személyesen találkozott a dandártábornokkal, s beszámolt neki a cégnél történt illegális tranzakciókról és sikkasztásról. Kulcsár Attila azt is elmondta, a bűncselekményekre a PSZÁF vizsgálata – mivel az okiratok jelentőségét felismerhetik – fényt deríthet. Kulcsár Attila arra kérte Bácskai Jánost, segítsen az iratokat kivonni a felügyeleti vizsgálat alól.

Az ismertetett iratok szerint a dandártábornok Papp Csaba alezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársát – a Kulcsár Attilától származó, bűncselekmény elkövetésére utaló információkat elhallgatva – arról tájékoztatta, hogy a K and H Equities Rt.-től iratok tűnhetnek el. Ezért célszerű, hogy azokat a rendőrség még a PSZÁF előtt beszerezze. A rendőrség munkatársai a brókercégtől megpróbálták az eredeti okiratokat elvinni, majd amikor megtudták, hogy a felügyelet csak másolatokat kaphat, ők is csak azokat kérték el.

Az elsőfokú ítélet szerint a gondatlanságból elkövetett államtitoksértést Bácskai János azzal követte el, hogy 2003 júliusában minősített dokumentumot vitt haza, melyet íróasztalán felejtett, majd távozott az épületből, így lehetővé tette, hogy az államtitoknak minősülő iratok tartalmát arra jogosulatlan személyek is megismerjék. A perben pénteken Bácskai Jánost is meghallgatta a bíróság. A vádlott hangsúlyozta: magánemberként találkozott Kulcsár Attilával, aki bankbotrányról beszélt neki. Ő nem gondolt bűncselekményre, Kulcsár ilyesmiről akkor nem beszélt neki. Mint mondta, amikor Kulcsár arról beszélt neki, hogy iratok tűnhetnek el a Pannonplast-ügyben, azért szólt a rendőröknek, mert ez nem az ő, hanem rendőri hatáskörbe tartozott.


(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.