időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Növekvő profit és leépítések az E.On-nál

MNO
2007.03.23. 15:38

A több milliárdos profit ellenére leépítések és munkahelyi megszigorítások várnak a német E.On Energie 33 ezer németországi dolgozójára. A Münchner Merkur pénteki beszámolója szerint az energia üzletágban tevékenykedőknek fizetetlen túlmunkával, illetve jövedelem-csökkenéssel kell számolniuk.

A dolgozók képviselői a müncheni lapnak elmondták, hogy a tervek szerint a jövőben heti 38, vagy ennél több órát kell dolgozniuk a jelenlegi 36 helyett bérkiegészítés nélkül. A többlet munkaidő a lap beszámolója szerint 1600 munkahelynek felel meg Németország-szerte, ami azt jelenti, hogy feltehetően ennyi munkahelyet meg lehet szüntetni.

Állítólag tervbe vették az úgynevezett jubileumi pénz csökkentését, illetve megvonását is, ami általában két és félhavi fizetés szokott lenni, s a vállalathoz való hűséget jutalmazzák vele. Az intézkedések bevezetését a lap szerint 2008-tól tervezik.

Az E.On Energie szóvivője a lapnak elmondta, hogy jelenleg nincsenek leépítési tervek a vállalatnál, de folynak a tárgyalások a dolgozók képviselőivel a költségek csökkentéséről. Részleteket nem közölt a megbeszélésekről, csupán annyit mondott, hogy a költségek csökkentését a verseny éleződése teszi szükségessé.

Az áram- és a gázárak emelkedésének köszönhetően tavaly jelentősen nőtt a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező német E.On csoport árbevétele és nyeresége. A legnagyobb európai energiavállalat 21 százalékkal 67,8 milliárd euróra nőtt tavaly az előző évi 56,1 milliárd euróról. Az adózott eredmény elmaradt a 2005. évitől – 7,4 milliárd euróról 5,1 milliárdra csökkent -, ennek az volt az oka, hogy 2005-ben üzletrészek eladása növelte az eredményt. Kiigazítva az adózott eredmény 3,6 milliárd euróról 20 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt. Az üzemi eredmény 12 százalékkal 7,3 milliárd euróról 8,2 milliárdra emelkedett. Az osztalék az előző évi 0,60 euróról 3,35 euróra növekszik.

(mfor.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.