Mint minden hasonló lista, ez is heves vitákat kelt, sokan mégis ezt tartják a legmegbízhatóbbnak. Ha nem is a közvetlen élvonalba, de két budapesti étterem is felkerült a százas listára.
A lista első hat helyén nem történt változás, az első továbbra is a spanyolországi Bulli, vagyis ez a világ legjobb étterme. A Barcelonától mintegy 160 kilométerre északra, a Costa Braván fekvő Bulli séfje, Ferran Adria élő legendának számít, szeptembertől áprilisig, amikor a hely zárva tart, folyamatosan új ételekkel kísérletezik. Ennek megfelelően a Bulli legnagyobb erényének a kiemelkedően inventív konyháját tartják.
A második helyen az angliai Breyben lévő (Berkshire grófság) The Fat Duck következik, amely viszonylag rövid múltra tekinthet vissza: 1995-ben alapította Heston Blumenthal, aki egy franciaországi üdülésén fedezte fel a konyhaművészet értékét, feladta üzletkötői karrierjét, és elkezdett főzni tanulni. Ezek után gyorsan jelentős hírnévre tett szert molekuláris gasztronómiának nevezett módszerével, amely olyan meglepő eredményekre vezet, mint például a tojásos-szalonnás fagylalt.
A legelőkelőbb helyen rangsorolt francia étterem a párizsi Pierre Gagnaire, amely a kritikusok szerint a világ egyik legegyedibb és legművészibb ételválasztékával rendelkezik.
A negyedik helyen következik a legjobb amerikai étterem, a The French Laundry a kaliforniai Yountville-ben. A tulajdonos-séf Thomas Keller az édesanyjától tanult meg főzni, az étterem kínálatán az Amerikára jellemző tendenciákon kívül a francia hatás is érezhető.
Az ötödik a legjobb ausztrál étterem, a Sydneyben lévő Tetsuya's, amelynek alapítója, Tetsuya Wakuda 1982-ben érkezett Japánból az országba, kezdetben konyhai kisegítőként dolgozott, innen küzdötte fel magát.
A legjobb – egyben az egyetlen – ázsiai étterem a listán az indiai Bukhara, amely leginkább kebab táljairól ismert, na meg arról, hogy kínálata jóformán semmit sem változott az elmúlt huszonöt évben.
A Közel-Kelet és Afrika legjobbjának a dél-afrikai La Quartier Francais, amely a kritikusok a legjobbak legjobbja, ehhez képest összesített 47. helye viszonylag szerénynek mondható.
Nemzetek szerint rangsorolva az éttermeket azt láthatjuk, hogy az első ötvenben Franciaországot 12, az Egyesült Államokat 8, Nagy-Britanniát 7, Spanyolországot és Olaszországot 6-6, Ausztráliát 2, míg Belgiumot, Dániát, Finnországot, Svédországot, Indiát, Brazíliát, Hollandiát és Dél-Afrikát 1-1 étterem képviseli.
Ha az első ötvenbe nem is fért be magyarországi étterem, a nyolcvanas régióban kettőt is találhatunk: a belvárosi Lou Lou Étterem a 86., az ugyancsak Budapest V. kerületében lévő Café Kör a 88. lett.
(STOP)
Hisztizett Magyar Péter, sokba került ez az erdélyieknek
