időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Átláthatatlan a szegény országok segélyezése

MNO
2007.05.11. 17:25

A szegény országok segélyezésének átláthatóbbá tételét sürgetik civil szervezetek. Ennek érdekében a HAND szövetség egy dokumentumot adott át a magyar külügyminiszternek, amely a jelenlegi rendszer hiányosságaira mutat rá.

Kusza, átláthatatlan, ezért nehezen értelmezhető a segélyezési rendszer – áll abban a jelentésben, amelyet a CONCORD nevű európai civil ernyőszervezet készített. A jelentést a magyar külügyminiszternek a Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Szövetség, a HAND adta át.

A szervezet elnökségi tagja elmondta: mivel a szegény országoknak nyújtott segélyekről szóló adatok nem átláthatóak, nehéz összehasonlítani azokat, és emiatt nem lehet tudni pontosan, hogy valójában mennyi segély is érkezett egy-egy országba. Sátor Balázs szerint a legtöbb uniós országban túl sok mindent sorolnak a segélyezés címszóhoz, egyebek mellett a menekültekre, külföldi diákokra fordított pénzt, vagy az adósságok elengedését.

Fontos hogy a segítségre szoruló országokban gazdasági fejlesztéseket is megvalósítsanak – jelentette ki a HAND elnökségi tagja, aki szerint a korrupció kérdése megoldható a civil szervezetekkel. Sátor a korrupcióval kapcsolatban elmondta: civil szervezetek segítségével ez is megoldható. Az Európai Unió illetékesei a jövő héten tekintik át a segélyezési célkitűzéseket.

(inforadio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.