időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Brüsszel: Szlovénia sikeresen vezette be az eurót

MNO
2007.05.04. 13:30

Sikeresnek minősítette az Európai Bizottság az Európai Unió közös pénzének januári szlovéniai bevezetését, amely a testület információi szerint csak kevés áru és szolgáltatás esetében eredményezett jelentékenyebb drágulást.

Joaquín Almunia négy hónap után értékelte az euróval kapcsolatos szlovén átállást amelyet Brüsszelben pénteken kiadott közleményében gyorsnak és gördülékenynek minősített. Hozzátette: Ljubljana esete is igazolja, hogy az áttérést korán és gondosan elő kell készíteni, valamint arról időben és megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot is.

A szlovén siker bizonyítja azt is, hogy működik az a megközelítés, amely szerint egy időben megtörténhet a saját pénz árfolyamának megváltoztathatatlan rögzítése az euróhoz, illetve az euróérmék és bankjegyek bevezetése. Az euróövezetet alapító tagoknál e két időpont között még három évre volt szükség, az áttérést eztán tervezők (köztük Magyarország) viszont már mindannyian az egyidejű változattal számolnak.

A bizottság felmérése szerint a szlovén lakosság felének már január 5-én csak euró volt a pénztárcájában, és a készpénzmozgások mintegy 70 százaléka uniós valutában történt. A tolárbankjegyek több mint 80 százaléka már január tizedik napjára beérkezett a szlovén központi bankba. Brüsszel szerint nem igazolódtak azok a félelmek sem, hogy az euró bevezetése burkolt áremelkedést okoz. Januárban az előző havihoz képest csökkentek az árak, az első négy hónap után pedig mindössze 1,3 százalékos volt a infláció, kevesebb, mint egy évvel korábban. Néhány szokatlanabb mértékű áremelést jeleztek csak, elsősorban vendéglátó-ipari intézmények – éttermek és bárok – esetében.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.