időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Eggyel kevesebb túsz a kolumbiai gerillák fogságában

Sobieski Tamás
2007.05.18. 16:59

A kolumbiai El Espectador is tudósított egy újabb szökött túszról, aki a marxista gerilláktól szabadult meg kilenc év után. Az ETA közleményeit megjelentető baszk Gara pedig egy héttel a spanyolországi helyhatósági választások előtt arról tájékoztatta a spanyolországi választókat, hogy 5 év alatt 25 kétoldalú tárgyalást folytatott a Batasuna és a spanyol kormánypárt, a PSOE.

gara.net – Spanyolország

Az ETA-hoz közeli, többnyire baszk nyelvű napilap és honlap beszámolt arról, hogy a spanyol kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) és az ETA politikai szárnyának tekintett, ezért négy éve betiltott Batasuna, még a tavaly március végén bejelentett tartós tűzszüneti tárgyalás előtt tárgyalt egymással. A lap különben nem kevesebbet állít, mint hogy a baloldali spanyol kormánypárt elfogadta a „politikai konfliktus” létezését Baszkföldön, ami a nézeteltérések egyik fő oka volt eddig. Pernando Barrena, a Batasuna egyik szóvivője azt is álltja, hogy a PSOE már 2002 óta elfogadta a tárgyalásokat. (Spanyolország legtöbb tartományában május 27-én helyhatósági választásokat tartanak. Az egyik hivatalos, állami felmérés (CIS) szerint két jobboldali kormányzású tartományban várható baloldali váltás: Navarrában, és a Baleári-szigeteken. A 17 spanyolországi tartomány közül egyébként 9-ben a néppárt, 8-ban a baloldal kormányoz. (A szerk.)

elespectador.com – Kolumbia

A baloldali beállítottságú napilap jelentette meg, hogy John Pinchao, volt rendőr sajtótájékoztatót tartott csütörtökön arról, miképpen szökött meg a radikális marxista gerillaszervezet, a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) fogságából. A 9 éve elrabolt Pinchao elmondása szerint látott három régen fogva tartott amerikait is, de azt is tudja, hogy Ingrid Bétancourt, a 2002-es elnökválasztások kampánya során elrabolt egyik jelölt már ötször szökött meg. A lap egy másik írása azt közölte, hogy a nemrég beiktatott francia elnök, Nicolas Sarközy is kijelentette, kész elérni, hogy kiszabaduljon a francia származású volt elnökjelölt asszony. Még 58, többek között politikus, katona és néhány külföldi állampolgár várja, hogy több év után visszanyerje szabadságát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.