Tóth János elmondta, hogy a Szentendrei-szigeten régi hagyományai vannak az epertermesztésnek, a XIX. század végén ugyanis a peronoszpóra kipusztította az eddig itt honos szőlőt, s helyette telepítették be az ősök a jól jövedelmező, de sok fáradtságot igénylő földiepret. Itt különösen jók az epertermesztés adottságai, a Duna közelsége miatt hajnalonta beinduló harmatképződés gyorsítja az érést és az egyedülállóan finom íz kialakulását.
Az idén jó közepes a termés, miután az áprilisi fagy megcsípte a fiatal hajtásokat, ami nagy kiesést okozott. Most viszont a kánikula és az eső gyorsítja az érést, emiatt lerövidül a szezon, még két hétig élvezhetjük ezt a gyümölcsöt – tette hozzá a szervező.
A program szerint vasárnap reggel „kofahajóval„ – a kölcsönkért váci komppal – a falu népe több mázsányi friss eperrel vízi úton érkezik Budapestre, ahol a Margit híd alatt kötnek ki. Itt két szekér várja majd a sokadalmat, a kocsikra átpakolják az epret és irány a Néprajzi Múzeum, ahol az egész nap az eper jegyében zajlik: főznek lekvárt, készítenek epres palacsintát, összeállítanak epres kosarakat, tálakat, lesznek különféle kulturális programok.
Az idén június 9-től Tahitótfaluban immár 9. alkalommal rendezik meg az eperfesztivált, a háromnapos programra most is legalább 20 ezer vendéget várnak – mondta Tóth János.
(stop.hu)
Újságírót raboltak el az ukrán sorozótisztek
