időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Liberális elnök kézivezérelt sajtóval

Sobieski Tamás
2007.05.26. 14:17

Hondurasban az újságok tiltakoznak a liberális elnök ötlete ellen, mely szerint ezután mindenkinek közölni kellene nyilatkozatait, beszédeit. Francia-spanyol közös bizottság alakult a tavaly december végi, úgynevezett T-4-es ETA-merénylet kivizsgálására. A kormánypárti kolumbiai El Mundo megerősítette: Álvaro Uribe elnök június 7-én szabadon engedi a radikális marxista szervezet, a FARC 400 bebörtönzött tagját.

lavanguardia.es, elmundo.es, elperiodico.es, abc.es – Spanyolország

A legnagyobb példányszámú spanyol napilap, az El País kivételével pénteken valamennyi mérvadó spanyolországi lap közölte a hírt, hogy Franciaország és Spanyolország közös rendőrségi bizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja a tavaly december végén a madridi repülőtéren elkövetett ETA-merénylet körülményeit. Ez a tizenegyedik ilyen bizottság: ebből hat az ETA nyári merényleteinek megelőzésére jött létre, négy pedig a kábítószer-kereskedelem ellen nyomozott. A bizottságról szóló megállapodást Párizsban írták alá az illetékes igazságszolgáltatási intézmények főügyészei. Egyelőre semmilyen új konkrét adatról nem tudnak a lapok a merénylettel kapcsolatban, amely két ecuadori fiatalember halálát okozta. A robbantás után a rendőrség nyomozócsoportja nem tudta megállapítani, milyen robbanóanyagot használtak a merénylethez.

laprensahn.com – Honduras

Szerda óta újra szembekerült egymással a liberális elnök, és – pártállástól függetlenül – a közép-amerikai ország összes sajtóorgánuma. José Rafael Ferrari, a Hondurasi Tömegkommunikációs Eszközök Társaságának elnöke szerint visszaéléssel egyenlő, ha az elnök, Manuel Zelaya hétfőtől kötelezővé tenné az elnök és a kormánytagok minden beszédének vagy nyilatkozatának közlését az ország valamennyi rádiójában és tévéjében, és úgymond így ellensúlyozzák a kormányzásáról terjesztett félretájékoztatást. A parlament szintén liberális elnöke ugyancsak elítélte az elnöki kezdeményezést.

elmundo.com – Kolumbia

A kormánypárti El Mundo pénteken bejelentette, hogy Álvaro Uribe, liberális kolumbiai elnök június 7-én szabadon engedi ugyan a FARC 400 bebörtönzött tagját, de elutasította a radikális marxisták követelését, hogy cserébe ők ne engedjék el túszaikat. Álvaro Uribe nem részletezett államérdekre hivatkozott döntése hátterével kapcsolatban. A FARC-gerillák a lap szerint még 56 politikust, katonát, illetve külföldi túszt tartanak fogva, köztük a francia származású Ingrid Bétancourt-t, aki 2002-ben eséllyel indult az elnökválasztásokon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.