időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Nem kérik a szocialisták az egészségügyi tárcát?

MNO
2007.05.08. 11:40

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó kedden határozottan cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint pártja esetleg visszakérné az SZDSZ-től az egészségügyi tárcát. Az információt, miszerint a lovasberényi koalíciós tárgyaláson ez szóba került, Eörsi Mátyás sem igazolta.

Nem került szóba a hét végi lovasberényi kormányülésen az Egészségügyi Minisztérium vezetésének átadása a szocialistáknak – válaszolta újságírói kérdésre az MSZP frakcióvezetője a köztévé kedd reggeli műsorában. A stop.hu-n hétfő este jelent meg egy írás, mely szerint a lovasberényi koalíciós tárgyaláson annak a lehetősége is szóba került, hogy az egészségügyi szaktárca az SZDSZ-től a szocialistákhoz kerüljön.

Lendvai Ildikó ugyanakkor elmondta, a találkozón egyetértettek abban, hogy több változás kell az egészségügyben, mert az eddigi változtatások önmagában nem elegendőek. Az ebben az évben várható változtatások között említette a háziorvosok finanszírozási rendszerének átalakítását és a rendelők felszerelési standardjának meghatározását. A változtatások igazi célja, hogy a rendelők, a kórházak és az orvosok, tehát a szolgáltatók versenyezzenek az emberekért – hangoztatta.

Rosszul vagyok, amikor nézem a grafikont

A szocialista politikus a pártjára nézve negatív közvélemény-kutatási adatok kapcsán arról beszélt, hogy a változások árát meg kell fizetni. Lendvai Ildikó ugyanakkor indokolatlan „felárnak„ mondta saját ügyetlenségeiket, némaságukat és rosszul lebonyolított vitáikat.

-Ezt a felárat nem csak mi fizetjük, rosszul vagyok, amikor nézem a grafikont, fizeti az ország, mert feleslegesen idegesítjük azzal is, ami nem szükségszerű rontása a folyamatoknak – fogalmazott a politikus. A szocialista frakcióvezető rámutatott, hogy az egészségügyből kivont források az év végén, vagy a jövő év elején jelennek majd meg láthatóan újra a rendszerben.

A most kaotikusnak tűnő változások amikor lecsillapulnak, és elkezd épülni az első szakrendelő, és a megmaradt kórházi ágyak megmaradt pénzéből ott végre kifestik a rendelőt, annak már látszania kell az év végén, a jövő év elején – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Eörsi: Nem született kompromisszum Lovasberényben

A reggeli műsor következő vendége, Eörsi Mátyás is határozottan cáfolta az internetes portál értesülését. Mint mondta: Nem. Ilyen mondat nem hangzott el.

A SZDSZ frakcióvezetője jóval bőbeszédűbb volt viszont az egészségügyre váró versennyel kapcsolatban, mert mint mondta, csak versennyel lehet magántőkét bevonni az egészségügybe.
Az SZDSZ frakcióvezetője közölte, először a magánbiztosítóknak kell milliárdokat betennie az egészségügybe, és csak ezt követően vehetik ki a hasznukat a rendszerből.

A cél nem a több-biztosítós rendszer, hanem a jobb egészségügyi ellátás – hangoztatta a szabad demokrata politikus. Eörsi Mátyás szerint a fejkvótás visszaosztási rendszer kizárja majd, hogy a biztosítók „csemegézzenek” az ügyfelek között, és így a több-biztosítós piacon is érvényesülhet a szolidaritási elv. „
-Igazából nem kompromisszum született Lovasberényben, végső döntés sincsen még – mondta az SZDSZ frakcióvezetője.

(MTI/hirado.hu/stop.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.