Több tízezer lőszert lopott a rendőr?

Május 21-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium oktatási főigazgatósága vizsgálata több tízezres nagyságrendű MFS 9X19-es Parabellum-lőszer hiányát állapította meg &#8211; derült ki csütörtökön. Az ügy kapcsán lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy volt rendőrt Szegeden. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=413775&rvt=89" target = "_blank">&#8226; Kereskednek is: eladták golyóálló mellényüket a zsaruk</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=413777&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Több mint ezren hívták feleslegesen a rendőrségi panaszvonalat</a> <br/><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=413784&rvt=89" target = "_blank">&#8226; Csalási kísérlet és vesztegetés miatt vár börtön a rendőrtisztre</a><br>

MNO
2007. 05. 31. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy volt rendőrt Szegeden, aki a feltételezések szerint lőszert vitt el korábbi munkahelyéről, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából, ahonnan több tízezer lőszer tűnt el – mondta a Szegedi Nyomozó Ügyészség vezetője csütörtökön, Szegeden. Imolya Imre sajtótájékoztatón közölte: a nyomozó ügyészségen március 23-án indult eljárás hivatalból tett feljelentés alapján ismeretlen személy ellen lőszerrel való visszaélés miatt; a feljelentő a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola parancsnoka volt.

Parabellum lőszerek tűntek el

Az ügy előzménye, hogy D.I. volt rendőr törzszászlós, az iskola lőkiképzője és egyben lőszerraktárosa volt, akinek ide szóló vezénylését a parancsnok fegyelmi vétséggel megszüntette, amit az érintett is kért. Ezzel együtt járt a beosztási és a munkakör bizottsági február végi átadás-átvétel, amely a lőszerraktárban semmiféle hiányt nem állapított meg.
Április elején egy versenyre való felkészülés során egy ismételt és tételes ellenőrzés azonban lényeges eltéréseket és hiányt állapított meg. Felmerült a gyanú, hogy a február végi átadás csak formális és nem tételes, valós ellenőrzés volt – mondta Imolya Imre.

Tájékoztatása szerint a feljelentés előzményeként különböző belső, helyi ellenőrzések történtek az iskola raktárában; ezek közül május 21-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium oktatási főigazgatósága vizsgálata több tízezres nagyságrendű MFS 9X19-es Parabellum-lőszer hiányát állapította meg, és kizárta a nyilvántartási tévedés lehetőségét.

Emellett márciusban már különböző hírek keringtek sportlövői körökben Szegeden, hogy a kiképző az általa kezelt raktárkészletéből ismerősei részére a lövészversenyeken is használható lőszereket adott el.

Az elrendelt nyomozásban felderítettek három sportlövészt, akik közül az egyik háromezer darab lőszert vásárolt 2006 őszén D.I-től, a kereskedelmi árhoz képest féláron, és annak egy részét továbbadta két másik sportlövőnek. Ebből két doboz, összesen száz darab speciális jelzéssel ellátott, kifejezetten a BM részére gyártott, kereskedelmi forgalomban nem kapható lőszert sikerült lefoglalni.

Az immár a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható volt rendőrt elfogták, május 16-án előállították az ügyészségen, meggyanúsították és őrizetbe vették; két nappal később a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását az ilyenkor szükséges házkutatással együtt, amelyek azonban nem hoztak eredményt. A gyanúsított kihallgatása során érdemi vallomást nem tett – hangzott el a sajtótájékoztatón. A lőszerrel történő visszaélés alapesetét a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti – fűzte hozzá a jogász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.