Fidesz: valójában mi történik a Hankooknál?

Azért kapott a dunaújvárosi Hankook húszmillárd forintos állami támogatást, mert a környékbelieknek ígért megélhetési lehetőséget, ehelyett a hírek szerint külföldi vendégmunkásokat is foglalkoztatnak, amit a Fidesz kifogásol - jelentette ki Fónagy János képviselő. Emlékeztetett: a beruházás kapcsán ingatlanspekuláció gyanúja is felmerült. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=417297&rvt=5" target = "_blank">&#8226; A Hankook megsprórolná a külföldi munkavállalók közterheit hazánkban?</a><br>

MNO
2007. 06. 23. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz kifogásolja, hogy a húszmilliárd forintos állami támogatással megvalósult dunaújvárosi Hankook gumigyárban a hírek szerint külföldi vendégmunkásokat is foglalkoztatnak, holott a kormány szerint éppen azért részesült rekord összegű támogatásban a cég, mert munkahelyeket ígért a környékbelieknek -jelentette ki Fónagy János. A képviselő utalt arra: a napokban nyilvánosságra került hírek szerint ellentmondásos, hogy pontosan hány külföldi munkás dolgozik a gumigyárban.

Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere kiemelte: a kormány és Kóka János gazdasági miniszter érvelése szerint a gumigyár többek között azért kapott rekord összegű, több mint 20 milliárd forintos állami támogatást – 16 milliárd forint készpénztámogatást és öt milliárdos adókedvezményt – mert 1500 munkahelyet ígért a környékbelieknek. Ezek a hírek ismét az bizonyítják, hogy szavahihetőségét veszítette a kormány – jelentette ki a politikus.

Fónagy emlékeztetett: a beruházás kapcsán számos kétely merült fel korábban, így érthetetlen volt, hogy miért kap egy munkahelyre vetítve 13,5 millió forint állami szubvenciót a gyár, miközben a magyar kis- és középvállalkozók nem is álmodhattak ilyen mértékű támogatásról. A fideszes politikus arra is kitért, hogy a beruházás kapcsán az ingatlanspekuláció gyanúja is felvetődött, ami miatt jelenleg is hűtlen kezelés ügyében eljárás folyik.

Fónagy emlékeztetett: 2002 tavaszán Gyurcsány Ferenc akkori ötletét megvalósítva a szocialisták azzal riogatták a közvéleményt, hogy 23 millió román fogja elárasztani az országot. Év elején nyilvánosságra került egy szakértői anyag, mely szerint a kormány egy meg nem nevezett ázsiai országból telepítene milliós tömegeket Magyarországra – írja a fidesz.hu.

Kóka János 2005 novemberében Kóka János az évszázad beruházásának minősítette a Hankook dél-koreai, gumiabroncsot gyártó céggel kötött szerződést. A beruházással kapcsolatban Kóka nem adott pontos választ arra, hogy a Hankook befektetése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek – hangsúlyozta Fónagy, aki emlékeztetett: a Hankook-ügy kapcsán többszöri kérésre sem hozták nyilvánosságra a felelek a szerződést. Közben kiderült az is, hogy a Hankook befektetéséből különösen jól profitált Dunaújváros szocialista vezetése, a gazdasági minisztérium, és kormányközeli üzletemberek is – hívta fel a figyelmet Fónagy.
-Egymilliárd forinttal lettek gazdagabbak egy helyi telekspekulációs üzletből. (...) A hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt jelenleg is folyik ebben az ügyben a büntetőeljárás – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.