Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Súlyosan bántalmazták az olajszőkítések után is nyomozó újságírónőt

Az olajszőkítésekkel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott Kármán Irén oknyomozó újságíró, akit egy horgász talált meg Budapesten, a Duna parton. A nőt megverték, összekötözték. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, egyelőre nincs kihallgatható állapotban. Számos szervezet és az SZDSZ is megdöbbenését és együttérzését fejezete ki. A rendőrség nyomoz, de részleteket nem közöl.

MNO
2007. 06. 23. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kármán Irént életveszélyes sérülésekkel szállították szombaton délelőtt a Szent János Kórházba, ahol stabilizálták az állapotát. „A mentőszolgálat munkatársai a negyvenéves budapesti hölgyet életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. jelenleg is egy budapesti kórházban van, az éjszaka folyamán megműtötték, jelenleg nincs kihallgatható állapotba. A BRFK életvédelmi osztályának munkatársai megkezdték a tanúkutatást illetve adatgyűjtést a nyomozás sikeres befejezése érdekében” –nyilatkozta a hírTV-nek Kormos Endre, a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletének vezetője a sértett személyéről nem adott tájékoztatást.Kormos Endre annyit közölt: péntek éjszaka egy horgász riasztotta a rendőrséget és a mentőket, miután rátalált az összekötözött áldozatra a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna parton.
Az Inforádió értesülései szerint az újságírót a XX. kerületben támadták és verték meg, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták.

Azon kérdésre, hogy kiemelten kezeli-e a rendőrség az ügyet a sajtóügyeletes közölte: minden ügyet kiemelten kezelnek, „nincs VIP eset”. Kormos hozzátette: büntető eljárás indult. Arra a kérdésre, hogy a sajtóinformációknak megfelelően őrzik-e az áldozatot, nem válaszolt. A távirati iroda úgy értesült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal is részt vesz az ügy tisztázását segítő adatgyűjtésben

Sándor István szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és internetes naplójában – amelyet a nolblogon vezet -, amelyeket egyesek „nem néztek jó szemmel”. Hozzátette: ezen nyilatkozatokban Kármán Irén az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette. Mint mondta, van elképzelése arról, kinek állhatott érdekében az újságírónő megverése. Megjegyezte: az újságírónő megverése tekinthető egyfajta figyelmeztetésnek, szavai szerint Kármán több telefonos és „áttételes” fenyegetést kapott, hogy hagyja abba az olajügyek kutatását. „Ezeket a fenyegetéseket Irén nem vette komolyan, szerintem nem volt veszélyérzete. Én többször figyelmeztettem, sőt amikor megkeresett a könyv és a film elkészítésének ötletével, megkérdeztem tőle, hogy jól meggondolta-e, hogy mit akar csinálni” – tette hozzá Sándor.

Az Olajozott viszonyok című dokumentumfilmmel kapcsolatban a filmmel kapcsolatban az újságírónő internetes naplójában olvasható, hogy „az olajszőkítés a rendszerváltás krimije volt. Az addig csak filmekben látott, bőröndnyi pénzhalmokkal és a titokzatos, máig felderítetlen gyilkosságokkal. És el ne feledkezzünk a 85 évre titkosított politikai szálakról! Az egykori olajos helyszíneken és a még élő szereplők közt Papa, alias Sándor István, a meghurcolt, de minden vád alól felmentett egykori operatív tiszt kalauzolta egy kis magán nyomozásra Kármán Irén dokumentumfilmest.”

Számos szervezet, köztük a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége is elítélte az esetet.

(MTI,hirTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.