Cseresznyéből lényegesen kevesebb termett, mint tavaly, az árak horribilis magasságokba szöktek, a meggytermés is rendkívül gyenge lett, az árak megduplázódtak tavalyhoz képest. A szerb export és a magyar termés nagyjából a tartósítóipari szükségletek 60–70 százalékát fedezi – mondja Szórádi Sándor. A Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint – ha a piac ezt elfogadja – a végtermékek árában 30–50 százalékos emelkedés várható.
Felhívja a figyelmet arra is, hogy a szilva Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsodban teljesen elfagyott; az ország azon területein, ahol viszont nem sérült a termés, szép hozam ígérkezik. Az almatermés azonban leginkább a „totálkár” szóval jellemezhető: Kelet-Magyarországon nincs is a gyümölcsből.
A gyümölcstermelési volumen csökkenése rendkívüli módon érinti az ágazatot, a terméskiesés átlagosan 20–40 százalékos, ami 50–120 százalékkal emelte meg a nyersanyagárakat – érvelt Cseh László, a Magyar Hűtőipari Szövetség elnöke. Szerinte a feldolgozóipart sokkal jobban sújtotta a fagykár, mint a termelőket átlagosan, az pedig csak később derül ki, hogy ebből a hátrányból az árakban mit tudnak majd érvényesíteni a piacon.
(napi.hu)
Trump aláírta a törvénybe foglalt ígéreteit
