A tartósítóipar 30–50 százalékos áremelésről beszél

30–50 százalékos áremelésre is kész a tartósítóipar a gyümölcs-terméskiesés miatti magas alapanyagárak miatt. A gyümölcsre specializálódott hűtőházak kataszrofális helyzetbe kerülhetnek.

MNO
2007. 07. 13. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseresznyéből lényegesen kevesebb termett, mint tavaly, az árak horribilis magasságokba szöktek, a meggytermés is rendkívül gyenge lett, az árak megduplázódtak tavalyhoz képest. A szerb export és a magyar termés nagyjából a tartósítóipari szükségletek 60–70 százalékát fedezi – mondja Szórádi Sándor. A Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint – ha a piac ezt elfogadja – a végtermékek árában 30–50 százalékos emelkedés várható.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a szilva Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsodban teljesen elfagyott; az ország azon területein, ahol viszont nem sérült a termés, szép hozam ígérkezik. Az almatermés azonban leginkább a „totálkár” szóval jellemezhető: Kelet-Magyarországon nincs is a gyümölcsből.

A gyümölcstermelési volumen csökkenése rendkívüli módon érinti az ágazatot, a terméskiesés átlagosan 20–40 százalékos, ami 50–120 százalékkal emelte meg a nyersanyagárakat – érvelt Cseh László, a Magyar Hűtőipari Szövetség elnöke. Szerinte a feldolgozóipart sokkal jobban sújtotta a fagykár, mint a termelőket átlagosan, az pedig csak később derül ki, hogy ebből a hátrányból az árakban mit tudnak majd érvényesíteni a piacon.

(napi.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.