Szigorodnak az élelmiszer-higiéniáról szóló szabályok

A kiskereskedők nem fagyaszthatják le a húst, illetve fagyasztott húsból húskészítményeket nem állíthatnak elő - egyebek mellett ez az előírás is szerepel az élelmiszer-higiéniáról szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

MNO
2007. 07. 26. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 1-től kell alkalmazni azt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletet, amely az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint az értékesítés helyén történő feldolgozásának a higiéniai feltételeit tartalmazza. A rendelet az uniós előírásoknak történő megfelelést szolgálja.

Azok a kiskereskedők, akik a végső fogyasztónak értékesítenek állati eredetű élelmiszereket, a következő feldolgozásnak vethetik alá a termékeket: húskészítményeket darabolhatnak, szeletelhetnek, kimérhetnek, és előre csomagolhatnak. A vevő jelenlétében és kívánságára húst darabolhatnak, csontozhatnak, darálhatnak, végül pedig sajtdarabolást végezhetnek.

Külön kategória a rendeletben – és Európában – a marginális, helyi kiskereskedő. Az ilyen cég a kereskedés helyétől számított legfeljebb 50 kilométeres körzetben értékesíthet, de ezen belül is korlátozott a viszonteladóknak értékesíthető termék mennyisége. A beérkezett alapanyag legfeljebb 25 százalékát adhatja el viszonteladónak, de húsból legfeljebb heti 5, míg halból legfeljebb heti 1 tonnát. Az ilyen marginális kereskedések húskészítményeket is előállíthatnak.

A kiskereskedőnek tilos lefagyasztani a húst, a darált húst és a húskészítményt, továbbá darált húst és húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elő. A fagyasztott hal nem engedtethető fel az üzletben.

A sajtot árusító üzletek darabolhatják és előre csomagolhatják ezt az állati eredetű terméket. A fogyaszthatóságot és a minőségmegőrzési határidőt a sajt előállítójának kell meghatároznia, de a csomagolást végző kereskedő írja rá az árura.

Az állati eredetű élelmiszerek kiskereskedőinek regisztráltatniuk kell magukat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes területi szervénél, amely a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját megküldi a területi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak.


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.