„Kormányzati negyed barátoknak”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen foglalkozik a budapesti kormányzati negyedet kísérő politikai vitákkal, s megjegyzi, hogy már az építkezés megkezdése előtt az uram-bátyám üzlet, valamint a korrupció gyanúja, szaga lengi körül a beruházást. A Presse beszámol az ÖMV vezetőjének átvételi terveiről.

2007. 08. 09. 8:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilapban Reinhard Olt Kormányzati negyed barátoknak című, Budapesten nagy építkezés közeleg – és az ellenzék korrupciót szimatol alcímű cikkében foglalkozik a kormányzati negyed ügyével.

A Gyurcsány-kormány Budapesten kormányzati negyedet kíván építeni. A 17 benyújtott projektből egy nemzetközi összetételű zsűri 33 magyar és 5 japán építész elképzelését választotta: a Nyugati pályaudvarnál egy 30 hektáros területen egy 400 méter hosszú 30 méter magas acél- és üvegkomplexust kívánnak felépíteni. E módon 25 év alatt 140 milliárd forintot spórolnának meg, ami majdnem megfelelne az épületkomplexum teljes tervezett, 142,5 milliárdos befektetési költségeknek – idézi a lap a magyar kormány álláspontját.

Az új kormányzati negyed PPP megoldásban épülne, a magánbefektető 25 évre – ennyi ideig béreli a kabinet a komplexumot, utána megvásárolhatja – biztosítja a szolgáltatások egy részét. Az építkezésnek és a minisztériumok költözésének 2009 végéig be kell befejeződnie. A kormány azzal érvel, hogy a kamatmegtakarítások alacsonyabbak lesznek, mint becsléseik szerint az irodák bérleti díjai.

A polgári ellenzék a szocialista kormány teljes elképzelését elveti. Ők azt az álláspontot képviselik, ez az állami nagyberuházás felesleges, mert túl drága a kemény megszorítások idején. Az állam pénzügyi helyzete nem tesz lehetővé egy ilyen befektetést. A magyaroknak vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat kell fizetniük, hogy ezzel az új arisztokrácia szocialisták vezette kormánya új irodákba költözhessen.

A takarékossági hatást is vitatja az ellenzék, ezen túl azzal gyanúsítja a kormányt, hogy miként azt korábbi PPP beruházásoknál is tette, előnyben részesít bizonyos magánbefektetőket. S tényleg a nagyberuházást már az építkezés megkezdése előtt az uram-bátyám üzlet, valamint a korrupció gyanúja szaga lengi körül. A Heti Válasz adatai szerint az Új kormányzati negyed projekt legtöbb felügyelő-bizottsági tagja Gyurcsány Ferencnek, illetve a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy Györgynek vagy személyes lekötelezettje, vagy társtulajdonosa Gyurcsány és Szilvásy cégeinek.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Nő a Mol vezetésére nehezedő nyomás című cikkében ismerteti az ÖMV-vezetés terveit.
Wolfgang Ruttenstorfer, az ÖMV vezetője először egy jóakarat-túrára indul Magyarországon. Itt szeretné a felépült falakat lebontani”és megmutatni, hogy az ÖMV és a Mol együttműködésével mindenki nyer – nyilatkozta Ruttensdorfer szerda este. Az elmúlt hetek eseményei nem változtattak az ÖMV szándékain e kérdésben, továbbra is a fúziót, vagy a felvásárlást tekintik célnak. Még akkor is, ha ezt a két szót kerülik.
-Ez egy hosszú folyamat, mely még néhány hónapig eltarthat. Nem ránk nehezedik nyomás – fogalmazott Ruttenstorfer.

Az ÖMV vezetője három-négy milliárd eurónyi megtakarítási lehetőséget lát a két vállalat együttműködése esetén, bár azt nem kívánta elárulni, hogy konkrétan mire gondolt. Szerinte a piac egyre nagyobb vállalatokat követel. „zen túl azt szeretnék, ha a Mol-menedzsment továbbra is kielégítően lenne képviseltetve. Az új cégnek továbbra is két központja lenne, Bécsben és Budapest.

Ruttenstorfer nem fél attól, hogy az egyesülés esetén az ÖMV és Mol piaci ereje miatt az EU jelentős kötelezettségeket írna elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.