Botrány! Tényleg lopják az uniós pénzeket? +Videó

Az uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismerteti a volt kiskunhalasi kistérségi megbízott egy 2005-ben készült titkos felvételen, amelyet a Hír Televízió mutatott be. Weiszenberger László arról beszél, hogy a visszaosztott pénzből a minisztérium is részesült. Az ügy szálai Zuschlag Jánoshoz vezetnek. Gyurcsány előbb kormányszóvivőjén keresztül azt közölte, hogy haladéktalanul ki kell vizsgálni az esetet. Később bejelentette, hogy felfüggeszteti Weiszenbergert. <br /><br /><a href="http://www.hirtv.hu/filmek/mutyi01.wmv" target="_blank"><strong>A Hír Televízió felvétele a szocialista mutyiról</strong></a>

MNO
2007. 09. 26. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weiszenberger jelenleg az MSZP kiskunhalasi önkormányzati képviselője, aki ellen már nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Weiszenberger László egyike volt az előző ciklus 149 kistérségi megbízottjának. Kiskunhalassal együtt kilenc település tartozott hozzá. A kistérségi megbízottakról szóló 2004-es kormányrendelet szerint a nemzetközi és hazai területfejlesztési források felkutatása mellett neki is kiemelt feladata volt, hogy ezeket a pénzeket a területfejlesztési -céloknak megfelelően költsék el. Ezen a 2005-ös, titokban készített felvételen az uniós támogatások célszerű felhasználását ismerteti az egyik helyi vállakozóval.

Weiszenberger a videón elmondja azt is, hogy kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében százalékért. A sikeres pályázók által visszaosztott milliókat a minisztériumba kellett vinnie, ő abból kapta meg a részét.

A 30 éves Weiszenberger László tavaly október óta önkormányzati képviselő Kiskunhalason. Az MSZP és a Sikeres Halasért Társaság listájáról került be a képviselő-testületbe, csakúgy mint Zuschlag János, az MSZP előzetes letartóztatásban lévő kiskunhalasi elnöke.

A kistérségi megbízottakat a felvétel készítésekor a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Területfejlesztési Hivatala felügyelte.

A további rejtett kamerás felvételeket a pénteki Célpont mutatja be a Hír Televízióban.


Gyurcsány reggel kivizsgáltat, délben már felfüggesztet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte a fejlesztéspolitikáért felelős minisztert, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, milyen jogi lépésekre van szükség azokkal nyilvánosságra hozott rejtett kamerás felvételekkel kapcsolatban – tudatta csütörtök reggeli közleményében a kormányszóvivő.

A miniszterelnök később már bejelentette, hogy arra utasította az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy mentse fel vagy függessze fel Weiszenberger László kiskunhalasi önkormányzati képviselő közalkalmazotti státusát vagy megbízatását, valamint azonnal kezdeményezzen hivatalos eljárást a rendőrségen. Gyurcsány Ferenc erről csütörtökön beszélt újságírók előtt, Budapesten.

-Ha a felvételek valódinak bizonyulnak, és visszaélés történt, késlekedés nélkül intézkedjen annak érdekében, hogy érvényt lehessen szerezni a rendnek és a törvényeknek – ismertette a miniszterelnök reggeli utasítását Daróczi Dávid. A miniszterelnök álláspontja egyértelmű: mindenkinek, aki vét a rend és a törvények ellen, el kell számolnia tetteivel, és ha a bűnössége bebizonyosodik, akkor viselnie kell a büntetést is. Nincsenek kiváltságosok: aki megszegi a törvényeket, az nem úszhatja meg szárazon. Erkölcsileg védhetetlen ugyanakkor, hogy kollektíven bűnösnek kiáltsák ki tisztességes emberek tízezreit, akik becsületes versenyben nyertek el uniós támogatásokat. Ez az alapelv mindenkire érvényes, függetlenül beosztástól és pártállástól – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő közleménye hangsúllyal hívta fel a figyelmet arra a körülményre, hogy a történtek azt a nyilvánvaló szándékot tükrözik, miszerint egyesek utólag próbálnak ürügyet szolgáltatni a Fidesz elnökének az uniós pénzekkel kapcsolatban tett hazug kijelentéséhez. Emiatt is fontos újból leszögezni – folytatja Daróczi a kormányfőt idézve -, hogy az ügyeskedőket meg kell büntetni, de nem lehet kabátlopási ügybe keverni az ország törvénytisztelő többségét.


(hírTV, mti)


"A Zuschlag-ügyben tartott házkutatás során került elő a videokazetta, és olyan dolgok voltak rajta, amelyek bűncselekmény gyanújára utaltak ezért elrendeltük a nyomozást" – mondta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. Szabó Ferenc szerint ez a nyomozás – a Zuschlag-ügytől teljesen elkülönülten – már egy hete folyik. A kazettát már hónapokkal korábban eladásra kínálták fel különböző médiumoknak. A beszélgetést egy Kiskunhalas közeli település moteljében, egy belga tükör mögül vették fel. A kazettán olyan részlet is van, ahol Weiszenberger László, aki Zuschlag Jánossal együtt kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselő, kijelenti: ő csak 20-25 millió forint nagyságrendű pályázatokig "kompetens", mert a nagyobb összegűeknél csak a "János tud segíteni".
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.