„Elzuschlagosítják” a MÁV-ot is?

Az ifjúsági és társadalombiztosítási pénzek után a MÁV „zuschlagosítására” is sor kerül – reagált lapunknak Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő, az állami vasúttársaság földi jegyellenőrzésének kiszervezéséről szóló értesülésünkre.

Magyar Nemzet
2007. 09. 27. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a MÁV Zrt. évente 230 millió forintot fizet a jövőben annak a magáncégnek, amelyik a nagyobb budapesti pályaudvarokon ellenőrzi a vasúti jegyeket és bérleteket. A megbízott külső cég, a Keisys Kft. egyik tulajdonosa korábban egy évig a MÁV Zrt. marketingvezetője volt. Megtudtuk azt is, hogy a magántársaság szeptember közepén hirdetést adott föl az Expressz újságban a következő szöveggel: „Menetjegy-ellenőrnek érettségizett munkatársakat keresünk.” A vasúttársaság ezt azzal indokolta: így mintegy 50 százalékkal kevesebbe kerül a jegyellenőrzés.
Koszorús László ezt nehezen tudja elképzelni.

A fideszes politikus szerint amíg Kóka János európai szintű vasútépítésről beszél, addig 25 százalékkal emelkedtek az utóbbi időben a vonatjegyárak, katasztrofálisak a higiénés állapotok, a kalauzoknak saját pénzükön kell megvásárolniuk az aktuális menetrendet, most pedig negyedmilliárd forintot vesznek ki az adófizetők zsebéből. Koszorús szerint mindezek után elgondolkodtató, hogy miért is tesz ki több millió forintot a cég vezetőinek havi fizetése, s miért keresnek a MÁV-os szakszervezeti vezetők 6–700 ezer forintot, ha még a tisztességes munkavállalók és a tisztességes munkaviszonyok mellett sem tudnak kiállni.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.