A Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vizsgálata szerint a megye 225 élelmiszer-előállítója közül 28 bizonyíthatóan használ guargumit. Az adalékanyaggal készült termékeket – összesen 264 tétel, 62 tonna mennyiségben – a hatóság azonnal zárolta – írta szerdai számában a Délmagyarország.
A vállalkozások közül csupán egyetlen szegedi székhelyű sütőipari alapanyaggyártó cég vásárolt „jelentős mértékben szennyezett„ guargumit, melyet márciusban és májusban fel is használt.
Szigeti Sándor főállatorvos az újságnak azt nyilatkozta: a cég század-, ezredrészben adagol termékéhez guargumit, így a megközelítőleg egytonnányi guargumiból akár száz-, sőt ezertonnányi élelmiszer készülhetett. A vészjelzés nyomán ellenőrizték a szegedi cég kereskedelmi partnereit, de azoknál már csupán hétszáz kiló terméket találtak, ezeket lefoglalták, az áru megsemmisítésre vár.
A szakember azt mondta: az élelmiszer-ellenőrző hatóság azért nem értesítette a fogyasztókat, mert speciális vásárlói körről volt szó, a dioxinos guargumi felhasználása és a vészjelzés óta sok idő eltelt, és a mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes arányra hígult. A pánik elkerülése végett nem nevezték meg és ezután sem nevezik meg a mérgezett adalékanyagot felhasználó céget.
(MTI)
Putyin csak játszadozik Donald Trumppal?
