Zuschlag-ügy: tanúként hallgatták ki Baja Ferencet

Tanúként hallgatta ki Baja Ferencet a Kecskeméti Városi Nyomozó Ügyészség a Zuschlag János és társai ellen folyó nyomozás keretében. Baja közleményében azt írta: Zuschlagék kaptak olyan támogatást, amellyel még feléjük sem számoltak el. A gyanúsítottak alapítványok és egyesületek révén jutottak pályázati pénzhez, amiből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=428269&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Államtitkárokat idéztek be Zuschlag és társai ügyében</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=427438&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Zuschlag újabb ügye: nem fizettek a csapatépítésért</a><br>

MNO
2007. 09. 04. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arrról korábban lapunk is beszámolt, az ügyészség Baja Ferenc mellett meghallgatta Ujhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát; szintén tanúként akarják kihallgatni Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt politikai államtitkárát, valamint Arató Gergelyt, az oktatási tárca államtitkárát. Ujhelyi a távirati irodának nem kívánt nyilatkozni az ügyről, Arató azt mondta, megkapta az idézést és áll az ügyészség rendelkezésére. Mesterházy annyit közölt, hogy őt még nem értesítették a hatóságtól.

Ki áll a háttérben?

Közleményt adott ki keddi, tanúként történt meghallgatásáról Baja Ferenc, az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szocialista országgyűlési képviselőt (aki a Horn-kormány idején miniszter, az előző ciklusban pedig államtitkár volt) Zuschlag János és társai ellen folyó nyomozás keretében idézte be a Kecskeméti Városi Ügyészség.

Zuschlagot, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és szintén a szocialista párthoz kötődő hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak alapítványok és egyesületek (Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány, a XXI. Századi Kulturális Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért, a Holnap Városáért Alapítvány, a Hoppá Egyesület, a Vörösfenyő Egyesület, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület, az Atlas Egyesület, és az Y-Generáció Egyesület) révén jutottak pályázati pénzhez, amiből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője, Szabó Ferenc korábban elmondta: a minisztériumok és önkormányzatok pályázatain nyert állami pénzek felhasználásáról elszámolni nem tudó, az üggyel kapcsolatos alapítványok és az egyesület alapító okirataiban ugyan nem szerepelt Z. János neve, de „a vallomások és egyéb bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a háttérben minden esetben ott állt”.

Baja közleményéből kiderül: a Táncsics alapítvány is támogatta az MSZP ifjúsági szervezetét, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialistákat (korábban az MSZP-nek két ifjúsági szervezet volt, ezeket egyesítve jött létre a FIB-ISZ, ma már csak FIB). Baja Ferenc beszámol arról: a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriuma 2004. július 12-én a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták részére két támogatást hagyott jóvá. Egyszer 1 480 000 forintot a 2004. október 22-24-i FIB-ISZ Suli megtartására, másodszor pedig 2 260 000 forintot, amellyel egy 2004 júliusában, Romániában megtartott Nemzetközi Szociáldemokrata Ifjúsági találkozóra utazó magyar csoportot támogattak.

Baja: Jogi lépésekre is sor kerülhet

Az alapítványi elnök – közleménye szerint – az ügyészeknek beszámolt arról, hogy a programok végrehajtásában közreműködött az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány (ez egyike azoknak a szervezeteknek, amelyeket az ügyészség szerint a csalássorozathoz felhasználtak). A Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták a két rendezvényről szakmai beszámolót nyújtott be, illetve a kapott összeggel elszámolt. A lezárt pályázati folyamatot a 2005-ös ÁSZ-ellenőrzés rendben találta – vallotta Baja.

Azonban Zuschlagék a Táncsics Mihály Alapítvány felé sem számoltak el rendesen minden alkalommal – derül ki Baja Ferenc közleményéből. Az alapítvány 2005 decemberében pályázatot írt ki civil szervezetek részére „Kapcsolat Közösségi Kommunikációs Pályázat„ címmel. A kiírásra 151 pályázat érkezett, amelyek közül 145-öt támogatott 500-500 ezer forinttal az Alapítvány kuratóriuma. A 145 támogatott szervezet közül 132 ez ideig szabályosan elszámolt, a kuratórium igazgatósága jelenleg 13 pályázót hiánypótlásra, illetve visszafizetésre szólított fel. A kuratórium elnöke beszámolt arról, hogy a hiánypótlásra felszólított pályázók között van az Y-Generáció Egyesület, valamint a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület. Az ügyészség szerint mindkét említett egyesület részese volt a csalássorozatnak. Baja pedig azt írja: ha a hiánypótlásra felszólított szervezetek a felszólításnak nem tesznek eleget, a támogatást vissza kell fizetniük.

Baja Ferenc arról is tájékoztat: amennyiben a Táncsics Mihály Alapítvány a kérdéses ügy sértettje vagy károsultja lehet, a kuratórium a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszi.

Ismert: Zuschlag János az MSZP országgyűlési képviselője volt az előző két ciklusban. Mandátumáról azonban 2004 őszén le kellett mondania, mert a Terror Háza előtt viccelődött a holokauszt áldozatain.

(OS, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.