A portugál elnök harcolna a korrupció ellen – ha hagynák

A portugál Diário de Notícias szombati vezető híre, hogy a jobboldali államfő sürgősen törvényeket hozna a korrupció ellen. A spanyol Expansiónnak nyilatkozó tekintélyes spanyol közgazdász szerint a tartós növekedés ellenére súlyos veszélyek fenyegetik a spanyol gazdaságot. A katalán El Periódico összefoglalta a tegnapi katalán királyságellenes és baszk függetlenségi tüntetések legfontosabb történéseit.

2007. 10. 07. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Aníbal Cavaco Silva portugál köztársasági elnök a köztársaság kikiáltásának nemzeti ünnepén, október ötödikén mondott beszédében hangsúlyozta, hogy törvényeket hozna a korrupció ellen, a szocialisták viszont nemet mondtak az elnöki javaslatra. Az egyik szocialista képviselő, Vitalino Canas azzal az érvvel hárította el az aggódó elnök elképzelését, hogy pártja szerint megfelelőek, alkalmasak és teljesek a hatályos törvények. Joao Cravinho, volt szocialista miniszter azonban a portugál Visao hetilapnak adott friss interjúban élete legnagyobb sokkjának nevezte a Portugál Szocialista Pártban a korrupcióról folytatott vitát. Cravinho jelenleg a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD vezetője.

expansion.com – Spanyolország

A chicagói egyetemen is tanító spanyol közgazdász Luis Garicano szerint csalóka a 14 éve folyamatosan emelkedő spanyol GDP-ből messzemenő következtetéseket levonni, mert bizonyos spanyol statisztikai adatok aggasztó jelekre utalnak. Figyelmeztetett, hogy miközben a piacvezető országokban egyre inkább értékelik a magasan képzett, például számítástechnikai munkaerőt, Spanyolországban a munkaerőpiac valósággal díjazza azokat, akik nem fejezik be tanulmányaikat. Ráadásul Garicano szerint a spanyol bankok adott esetben kivédik az amerikai jelzálogválságot, de a takarékpánztárak bajba fognak kerülni a nagy politikai nyomás és az alacsony szintű ellenőrzés miatt. Ezek a pénztárak értékesítették a legtöbb jelzálogot, és óriási mértékben pénzelik az építő cégeket.

elperiodico.com – Spanyolország

A baloldali katalán napilap tájékoztatása szerint kevesen támogatták a tegnapi királyságellenes tüntetéseket Katalónia, a Valenciai Közösség és a Baleári-szigetek városaiban. Csak néhány helyen került sor incidensekre, és ezúttal kevés helyen égették el a spanyol uralkodó képeit. Egy rendőrségi jelentés szerint a Batasuna vezetőségében a kemény vonal kerekedett felül, és egyáltalán nem akart békés megoldást a konfliktusra. Pernando Barrena, az egyetlen szabadlábon maradt Batasuna-szóvivő Madridban harcra hívta a párt követőit a függetlenségért és a szocializmusért. Pénteken Baszkföld három székhelyén – San Sebastiánban (Donostia), Bilbaóban (Bilbo) és Vitoriában (Gasteiz) – ezrek követelték incidensek nélkül a csütörtökön letartóztatott Batasuna-tagok szabadon bocsátását és a függetlenséget, a kisebb településeken azonban gyújtogatásokra is sor került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.