Hungarikum szeretne lenni a csabai kolbász

Bár Békés megye különleges termékei, a csabai kolbász, a medgyesi dinnye és a békési pálinka egyre keresettebb a hazai és a külföldi piacokon, értékesítésük mégis nehéz. Sokan próbálnak meg ugyanis könnyű nyereségre szert tenni a helyi különlegességek hírnevét felhasználva.

MNO
2007. 10. 12. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A medgyesi dinnyések azért szeretnék, ha a messze földön ismert gyümölcsük hungarikummá válna, mert gyakran előfordul, hogy kereskedők az ország más területein termesztett, rosszabb minőségű dinnyét is medgyesegyháziként értékesítettek. A csabai kolbász neve a világ számos pontján, így már Japánban is jól cseng, de az ugyanezen a néven árult silány hamisítványok komoly károkat okoznak.

Bár hivatalosan egyetlen Békés megyei termék sem tagja a Hungarikum Clubnak, néhány helyi specialitás alighanem jogosan követelhetne helyet magának a herendi porcelán, a Pick szalámi, a tokaji bor, az Unicum, a halasi csipke és a Pető-módszer mellett. — Nagyon nehéz behatárolni, mit is jelent a hungarikum kifejezés. A lexikonok különleges magyar termékként említik, amibe sok minden belefér — hangsúlyozta Békési Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a békési szilvapálinkát is nagyon sokan ebbe a kategóriába sorolják. Más kérdés, hogy maga a jelző külföldön még nem sokat számít. A határokon túl nem igazán ismerik a hungarikum szót, míg a békési pálinkából jelenleg Svájcba és Szlovákiába exportálnak. Igaz, a hipermarketek világában a jelenlegi termelési keretek nem is lennének elegendőek — mondta a pálinkamester.

A hungarikummal szemben jóval egyértelműbb utat jelent a földrajzi eredetvédettség kinyilvánítása. A békési pálinka már megszerezte a titulust, míg például a medgyesi dinnye esetében mindezt most kezdeményezik. Ilyenkor egy jelző csak az adott földrajzi területen termelőknek kamatozik. A medgyesi dinnye nevet 16 dél-békési településen használhatnák — mondta Oravecz Gergely vállalkozó, az ügy „témagazdája”. A gyümölcsből egyébként jelenleg Lengyelországba, Németországba, Szlovákiába, Csehországba és Romániába is szállítanak. A csabai kolbász is igen népszerű külhonban; Angliában, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Csehországban, Szlovákiában, Grúziában, Japánban is forgalmazzák a népszerű terméket — tudtuk meg Dékány Ferenctől, a Csabahús Kft. igazgatójától.

(beol.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.