időjárás 26°C Mirella , Máté 2023. szeptember 21.
logo

Lassú agóniával sújtja a kormányzat a kistelepüléseket?

MNO
2007.10.21. 12:37

Vagyonfelélés, iskolabezárás, tragikus közlekedési viszonyok - ezek jellemzik leginkább az ezer fő alatti községeket a baloldali polgármestereik szerint.

A magyar-szlovák határ melletti Vámosszabadin is drasztikus az elszegényedés, miközben az őslakosok száma apad. A település szocialista vezetője sérelmezi, hogy a kormány az őket érintő döntésekről nem egyeztet a kistelepülések irányítóival.

Győr-Moson-Sopron megyében Vámosszabadi az egyetlen falu, ahol 2006 októberében is MSZP-s polgármestert választottak. A településen abban bíztak – a Lamperth-modell értelmében – velük bőkezűbb lesz a központi költségvetés. Vámosszabadi azonban mára felélte tartalékait, és jövőre valószínűleg működési hiánnyal kell számolnia.

Az önkormányzatnak két intézménye maradt, az iskola és az óvoda. Egy felmérés szerint jövőre az iskolát be kellene zárni. A helyiek attól tartanak, a falu hasonló sorsa jut, mint az egyre jobban eladósodó szigetközi és rábaközi települések. A kormány egyébként az önkormányzatok hitelfelvételének korlátozását tervezi.

(hírtv)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.