Rokonok tűzközelben

Veres János pénzügyminiszter rokona 25 millió forint állami támogatást kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácstól, valamint a térségi munkaügyi központtól egy használt hűtőgépek hasznosításával foglalkozó üzem létrehozásához. A szerelőüzemből korábban fémet adtak el a szomszédos hulladéktelepre, amely Veres egykori üzlettársa, az adócsalásért három és fél évre elítélt Kabai Károly tulajdonában van. Kabai a rokoni kapcsolatot megemlítette az önkormányzati választási kampányában is, ahol a pénzügyminiszter azért szólalt fel, hogy az adócsaló vállalkozót válasszák meg Nyírbogát polgármesterének.

Magyar Nemzet
2007. 10. 11. 8:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vámos Zsoltnak jól megy a sora, amióta használt hűtőgépek hasznosításával foglalkozik Nyírbogáton. A bogátiak szerint beindult az üzlet, külön autót vettek az asszonyoknak, akiknek már nem kell dolgozni járni. Az irigység persze nagy úr faluhelyen, ezért sokan pletykálni kezdtek arról, hogy mi állhat a gyors gyarapodás mögött. Nem tett jót a családnak az sem, hogy a telephelyük tőszomszédságában tevékenykedő színesfém-kereskedőt elfogták a rendőrök, és bezárták az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetbe. A szomszéd ugyanis nem más, mint Kabai Károly, akiről az utóbbi időben számtalan cikk jelent meg a sajtóban. A média többek között azt harsogta, hogy a szocialista polgármesterjelölt, vállalkozó a kilencvenes évek elején Veres János jelenlegi pénzügyminiszterrel együtt alapította azt a céget, amelyet később számlagyárként működtetett. A bíróság hosszas pereskedést követően három és fél év börtönbüntetésre ítélte adócsalásért és okirat-hamisításért, de a fogdába csak azután volt hajlandó bevonulni, miután lapunk információi alapján a Hír Televízió stábja leleplezte, hogy az országos pszichiátriai intézetben rejtőzött el az előállításával késlekedő rendőrök elől. Kabai egyébként a szomszéd hűtőgépszerelőtől is vásárolt egykor fémet, de a nagy üzletei akkor köttettek, amikor jöttek az állami megbízások. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pártszervezetből általa is jól ismert Juhász Ferenc vezette Honvédelmi Minisztériummal (HM) például 292 millió forintos szerződést írhatott alá tanklőszerek megsemmisítésére, pedig ekkor már folyt ellene az eljárás adócsalás miatt. Egykori „jobb keze”, a valaha szintén nyírbogáti szocialista képviselőséggel kacérkodó Tácej Zoltán pedig a honvédelmi tárca százszázalékos tulajdonú cégében, a HM Currus Zrt.-ben lett vezérigazgató-helyettes, és abban segédkezett, hogy bontott páncélozott harci járművekből származó fémet adjanak el Kabai vejének. Vámos Zsolt talán nem is értette, hogy miért Kabai kapja meg ezeket a zsíros megbízásokat. A hűtőgépszerelő ugyanis a felesége révén családi kapcsolatba is került a pénzügyminiszterrel (az asszony, Hegedüs Mária rokona Veres Jánosnak), és Kabaihoz hasonlóan ő is indult az önkormányzati választásokon az MSZP és az SZDSZ színeiben. Amióta azonban látta, hogy a szomszédot mennyire meghurcolták, mert szocialista létére csalt az adókötelezettségének teljesítésével, teljesen felhagyott a politikával.

Haraszti Gyula

Bővebben a Magyar Nemzet október 11-i számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.